Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

24.03.2014 г.

Пълнозърнест хляб в домашна хлебопекарна





В моята хлебопекарна пека предимно пълнозърнест хляб в най-различни варианти, като променям само вида на брашното и семената, а реда на поставяне на продуктите в машината и пропорциите винаги спазвам. Досега не съм имала гафове, затова се надявам да съм полезна с моите рецепти. В повечето случаи използвам пълнозърнесто ръжено-пшенично брашно с ръжени трици и овесени ядки "Vibo" Фитнес на Техра, както и другите им видове пълнозърнесто брашно, но понякога и пшенично типово "Fine Food", от което също съм доволна. От бялото предпочитам на София мел. От опита ми с няколко вида суха мая, се убедих, че с маята на "Д-р Йоткер" най-сигурно се работи.

Продукти за 500 г хляб:
  • 180 мл вода леко затоплена
  • 2/3 ч.л. сол
  • 2/3 ч.л. захар
  • 1 с.л. олио
  • 1 и 1/2 мерителна чаша от 250 мл пълнозърнесто брашно
  • 1/2 мерителна чаша бяло брашно и още около 2 с.л. допълнително ако има нужда
  • 1 ч.л. (от мерилката) суха мая "Д-р Йоткер"




Приготвяне:

Всички продукти се слагат в машината в реда, в който са записани. Бялото брашно се пресява. Пълнозърнестото също, като люспичките, останали в ситото се връщат обратно, а не се изхвърлят. Целта на пресяването е да влезе въздух в брашното. Аз поставям маята най-отгоре в малко гнездо, оформено с лъжица в брашното, след което я заравям с част от него. Включва се "Основна" програма, която в моя случай е с продължителност 3 часа. Когато настъпи цикълът на по-бързо въртене на бъркалката, и ако тестото не се оформя като топка, се добавя още малко брашно. В зависимост от много фактори, неговото количество всеки път може да е различно. С повече опит всяка домакиня добива усет за това какъв вид трябва да има оформената топка тесто. Тя не трябва нито да лепне по стените, нито да е твърда. След като се изпече хлябът, тавичката се вади от машината и се оставя 10 минути да се охлади, след което хлябът се изважда, отстранява се бъркалката и чак когато напълно изстине (върху решетка), се прибира в книжен плик. Ако искате той да омекне, може да го съхранявате  в найлонов плик.

31 коментара:

  1. Верни ли са всички пропорции, защото при мен изобщо не стана топка с тесто. Има доста сухо брашно, дали не е в повече като количество? Даже в момента е в пекарната и втасва, какво да го правя, след малко ще започне да пече, пък то ... май ще се изхвърля.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По тази рецепта най-редовно правя хляб повече от 2 години. Нямам провал досега. И все пак, има разлика в марките брашно, било то пълнозърнесто или бяло, поради което те поемат понякога различно количество течност. Важно е да наблюдавате тестото и наистина да се получи оформена топка, която обаче не трябва да е много твърда. Има видеа в интернет, по които може да се ориентирате как да изглежда тя. Разбира се, че ще трябва да добавите малко вода, ако е сухо тестото, или малко брашно, ако е много меко. Но това трябва да стане преди да е приключил процеса на месене. Ако досега не сте правили хляб в машината, е нормално да не се справите първия път. Не се отказвайте, след няколко опита вече ще сте опознали етапите на работа, както и ще си напаснете вашата рецепта. Нищо не е абсолютно задължително като пропорции, защото има и влияещи фактори.
      Желая успех в следващия опит!

      Изтриване
  2. В момента, в който сложих продуктите в хлебопекарната и я стартирах, разбрах че нещо не е както трябва - стана подобие на тесто, точно като за палачинки. Добавих още две лъжици брашно, но ... дори неможеше да се размеси добре и се налагаше да помагам с една дървена бъркалка. Идваше ми да спра машината, да изхвърля сместта и да пробвам друга рецепта. Обаче любопитството ми надделя и оставих всичко така. След три часа (толкова е програмата ми) излезна едно мъничко павенце :) На следващия ден реших да опитам подобието на хляб, което сътворих вечерта. Хапнах малко, после още малко, след двадесет минути нямаше и троха от Хляба - това беше най-хубавият пълнозърнест хляб, който сме правили и яли - пухкав, вкусен и мек. От дълго време търся точната рецепта за пълнозърнесто брашно и все не успявах. Сега вече търсенто приключи. Благодаря за прекрасната рецепта, която ще бъде част от нашата трапеза всеки ден.
    Таня

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, Таня! За това, че сподели удовлетворението от сполучливия резултат. Много се радвам, че съм ти била полезна.
      Желая все по-вкусни хлебчета да правиш! :)

      Изтриване
    2. Разсмя ме от сърце! В момента пука хляб .Дано да хапнем вкусно .

      Изтриване
  3. колко грама е мерителната чаша, моята е повече от 300гр.?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В рецептата е отбелязано, че чашата е с вместимост 250 мл, но като грамаж не мога да кажа със сигурност колко е, защото аз пълня чашката и заравнявам отгоре. Може би 140-150 г, но това е само ориентировъчно, не е точно.

      Изтриване
  4. Голяма благодарност за рецептата! Хлябът стана страхотен - мек и пухкав! Моята пекарна е по-голяма и увеличих двойно всички продукти, също така добавих малко семена. Поставихме го на първо място от досегашните опити :)
    Адреана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Адреана! Благодаря, че ми се довери и сподели!

      Изтриване
  5. Здравейте, а каква марка е машината ви, може би и това има значение, моята е tarrington house и имам успехи само с белия хляб.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анета! Моята хлебопекарна е ето тази: http://vladives.bg/image/catalog/Ayco.jpg
      Малка е, за 500 г хляб, ползвам я най-редовно вече няколко години и нямам никакви оплаквания от нея, нито неуспешен опит.

      Изтриване
  6. Здравейте, правя го вече 3 пъти, като променям грамажа за 800 г хляб, 288 мл вода, 292 пълноз., 100 г бяло и останалите.Ползвам пълнозърнесто "здраве" на мелница арчар от Била и бяло Castelo 650 от Лидъл.С второто правя страхотен френски хляб без провал.Но пълнозърнестия е пълен неуспех. Става една тухличка с големи шупли горе, никакви долу и вдълбнат като лодка. Маята не е йоткер, но не там е причината. Колкото по- лош се получава, толкова повече искам да се получи, но къде греша.Сега ще заредя за 500 г хляб и ако пак не се получи не знам. Мерителната чаша с 250 мл обем отмерва 123 г пълнозърнесто. Да не би да е малко брашното? И последно, много добра топка се получава без намеса.
    Анета, благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ани! Много съжалявам, когато на някой не му се получи моя рецепта. В твоя случай все пак си мисля, че може би проблемът е или в брашното, или маята, или и в двете. Аз съм пробвала в началото с друга мая и само тогава не ми се е получавал толкова добре хлябът. Единствено с "Йоткер" и "Vili" (от Кауфланд) не съм имала проблеми. Сега за брашната - тези от тип 650 имат по-голямо съдържание на глутен, по-тъмни са и в комбинация с пълнозърнесто брашно може би правят хляба по-тежък. Опитай да комбинираш пълнозърнесто с качествено бяло, но да е тип 500, например на София мел, като ползваш и мая на Йоткер. Надявам се да се получи по-добре. При всички случаи рецептите за всяка машина се донагаждат и като количества. Щом като не ти се налага да добавяш бяло брашно, а при мен винаги се случва, намали малко пълнозърнестото и замени с бяло, за да се спази пропорцията между двете. Когато пълнозърнестото преобладава, хлябът е по-тежък и не се надига толкова. Желая ти успех, и се надявам да споделиш успешен опит!
      Хубава вечер!

      Изтриване
    2. Здравей,Vili! Надеждата умира последна - направих точно двойна доза и стана чудесен хляб, дори се залепи в прозорчето! Благодаря за бързия и изчерпателен отговор и ще продължа да работя ,за да я напасна за 800 г хляб!Хубав снежен ден!

      Изтриване
    3. А преди този опит направих с точните съставки за 500 г. Получи се точно като твоя от снимката!Още веднъж благодаря!

      Изтриване
    4. Радвам се, Ани! Благодаря, че сподели!
      Успех и в следващите опити!

      Изтриване
  7. Здравейте,Вили,отново! Може ли да ми помогнете да открия грешката си като направих хляб със 100г ръж-пшенично, 100г пълноз.пшен.,100г типово и 200г бяло,хлябът се вдига до прозорчето на капака и после,1 час до края, пада и се вдлъбва дори до 2/3 от очакваната височина.Много ще съм благодарна за Вашето мнение.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ани! Най-вероятно проблемът е в това, че тестото е превтасало и затова при печенето шапката му е спаднала значително. Или маята е била повече от нужното, или водата е била по-топла от необходимото, или брашното е било по-малко спрямо течността. Това са причините, които могат да доведат до по-бързото втасване и съответно до превтасване в случая, тъй като времето за този процес в машината е строго определен.
      Дано съм ти била полезна. Поздрави и успех!

      Изтриване
  8. Много ти благодаря,Вили! Имам над какво да помисля, много ми беше полезен отговорът.Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. А може ли само с пълнозърнесто брашно да я направя или трябва да сложа и бяло :) благодаря предварително

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Принципно може и само с пълнозърнесто, но хлябът става много плътен, подобен на хлебчетата Тонус, Бонус, Вита и не на всеки допада плътността му. Аз имам публикувана рецепта за "Пълнозърнест хляб с микс от семена за домашна хлебопекарна" само с 2 лъжици бяло брашно, който също стана доста плътен, но на мен определено ми хареса. Може да го видите тук: http://vili-blog.blogspot.bg/2014/10/blog-post_15.html Не съм пробвала само с пълнозърнесто, но мисля, че и маята трябва да е малко повече при него. Освен това сполучливостта зависи доста и от вида брашно. Опитайте, пробвайте с различни видове пълнозърнесто брашно ако предпочитате този тип плътни хлебчета и ще се радвам, ако споделите .

      Изтриване
  10. Страхотен!получи ми се точно като на снимката!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам, се, когато получа подобен коментар! Повече от 5 години правя пълнозърнест хляб по тази рецепта и не я променям, защото винаги ми се получава добре. Експериментирам само с белите хлебчета за разнообразие. Успех и по-нататък! :))

      Изтриване
  11. Аз също отдавна правя хляб
    Доскоро хлебопекарната ми беше счупена и замесвах на ръка, но вече моята помощница е на линия в кухнята.
    Много обичаме бал хляб по френската програма.водата се замества с прясно мляко и се получава много ароматен и вкусен хляб.
    Някой ползващ жива мая да сподели как я добавя в хлебопекарна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвала съм и с жива мая. Разтварям я с лъжичка захар и малко от водата или млякото, включени в рецептата, след което добавям в контейнера към основната течност.

      Изтриване
  12. Искам да попитам за маята 1чл-3 гр не е ли малко за 600 гр брашно

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Брашното е общо около 320 грама, а не 600. Обемът в милилитри не съответства на грамажа. Затова посоченото количество е достатъчно.

      Изтриване
  13. Измервам 4 мер.чаши брашно и едно пак.мая. Dolshe maestro хляба втасва и като се опече вдълбва навътре

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На 4 чаши брашно слагам една малка, но с връх мерителна лъжичка мая, което е около 4 грама и винаги получавам отличен резултат. Явно проблемът не е в съотношението брашно/мая. Пробвайте с друга марка мая, препоръчвам "Доктор Йоткер". Ако отново има проблем, използвайте рецептите от книжката на Вашата хлебопекарна и спазвайте пропорциите.

      Изтриване
  14. Здравейте,с 4гр Мая на ДрЙоткер се получи много хубав и вкусен хляб. Ще пробвам и други рецепти.Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че сте се справили. Успех желая!

      Изтриване