Когато се смесят вкусовете на шоколад и портокал, се получава истинска наслада за небцето. Комбинацията е неустоимо вкусна, но това не е единственото предимство на този сладкиш. Освен, че е много сочен без да е сиропиран, той се прави толкова лесно, че спокойно може да бъде избран за дебют от начинаещите в сладкарското изкуство. Става бързо и дори не е нужно да използвате миксера.
Продукти:
За блата:
- 2 ч.ч. брашно (от 250 мл)
- 3 с.л. тъмно какао
- 1 ч.ч. захар
- 1 бакпулвер
- 1 ванилия
- настъргана кора от 1/2 портокал
- 200 г майонеза
- 1 ч.ч. вода
- 2 пълни с.л. заквасена сметана
- 1 ч.л. пудра захар
- 100 г тъмен шоколад
- 1 с.л. масло
Приготвяне:
В купа се поставят всички сухи съставки за блата и се разбъркват добре с лъжица. Прибавят се майонезата и водата и отново се разбърква, без да се използва миксер. Изсипва се в тава, чието дъно е намаслено и набрашнено или постлано с хартия за печене и се поставя в загрята на 190* фурна.
Пече се около 25 минути, като не се допуска да се препече, за да не стане сух блатът. Оставя се да изстине.
Шоколадът и маслото се стопяват в микровълнова фурна или на водна баня, след което се смесват с разбърканите отделно пудра захар и сметана. Сладкишът се намазва с тази глазура и се поръсва с портокалови корички.
Няма коментари:
Публикуване на коментар