Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

24.05.2015 г.

Черешов пай





Ето, че вече и първите череши се появиха на пазара. Не се стърпях да направя с тях един сладкиш, за който съм използвала какви ли не плодове. Понякога пресни, а през зимата и плодове от компот. Това е рецептата, с която в младежките си години за пръв път се престраших да направя сладкиш и по тази причина тя има и сантиментална стойност за мен.
Паят е много  лесен, а плодовете му придават специфичния аромат и вкус. Може да се използват всякакви меки плодове - малини, ягоди, праскови, кайсии, сини сливи, а от компотните най-сполучлив е с плодовете на кайсия, отцедени и подсушени. 
Сега обаче ви го предлагам с пресни и сочни череши. Да ви е сладко!




Продукти:
  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. захар (с вместимост 250 мл)
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 2 ванилии
  • 2 и 1/2 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер  
За гарниране:
  • череши без костилките
  • пудра захар за поръсване




Приготвяне:

Яйцата и захарта се разбиват с телена бъркалка колкото да се обединят добре, без да се постига пухкавост. Всички останали продукти се прибавят последователно по реда на записване, като брашното предварително се пресява и смесва с бакпулвера. След всяко добавяне отново се разбърква с бъркалката. Полученото тесто се излива в неголяма тавичка, постлана с хартия за печене, или намазнена и поръсена с брашно. Отгоре се редят почистените от костилките череши, без да се притискат. При печенето те леко потъват в сместа.




Тавата се поставя в загрята фурна на 200* и се пече до готовност около 25-30 минути. Паят се изважда, освобождава се от хартията и след пълно охлаждане се поръсва с пудра захар.



22 коментара:

  1. Вили, цялата ти публикция ми е сантиментална... Дядо ми си пиеше кафето от точно същото джезве.

    А сладкишът е просто чудесен! И този перфектен разрез, с червените черешки вътре... Омая ме. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дядо ти явно е бил ценител на истински вкусното кафе, Гери! Най-хубавото кафе става в медно джезве. Стара истина!...
      А сладкишът става толкова бързо, колкото да си направиш кафето и да го почакаш мъъъничко да поизстине. :) :)

      Изтриване
  2. Много,много....ама много ми допадна рецептата за десерта!
    Тези дни и аз правих черешов пай,но не пречи да спретна и твоят вариант,Вили!
    Лека вечер и успешен утрешен ден:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да споделиш резултата, Милена! Не се и съмнявам, че майстор като теб ще се справи перфектно!
      Хубав ден и на теб!

      Изтриване
  3. Много пуФкав и красив пай!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, и вкусен е, а колко пък е лесен... Опитай го!

      Изтриване
  4. Снощи направих сладкиша, стана уникално вкусен! Очарована съм, благодаря за хубавата и лесна рецепта :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, че го споделихте! Радват ме такива коментари, защото разбирам, че съм била полезна!
      Хубав ден и да ви е сладко!

      Изтриване
  5. Това парче си е замен и с чашка кафе от джезвето...страхотно съчетание :))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С удоволствие ти го поднасям, Аура! А това джезве прави най-страхотното кафе!
      Поздрав!

      Изтриване
  6. Анонимен4 юни 2015 г., 14:20

    Лесен и много вкусен!

    ОтговорИзтриване
  7. Майка ми го прави и със вишни ! ;) Прекрасен е ! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Става с всякакъв плод, а с тези, които имат кисела нотка наистина е уникален!

      Изтриване
  8. Анонимен4 юни 2015 г., 15:40

    Здравейте,прекрасна рецепта. Аз слагам разтопено масълце около 100 гр.,плодове и на дъното и отгоре и става супер,но има май повечко калории. Ще пробвам и без масло. Поздрави и благодаря.
    Джули

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Джули, и без масло е много вкусен, пробвай и сподели твоето мнение! :))

      Изтриване
  9. Здравейте! Благодаря за прекрасната рецепта. Сладкишът наистина е много лесен и уникално вкусен. Сутринта го правих и вече свърши, започвам следващия :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Дора! И у дома паят се изяжда мигновено. Поздрави!

      Изтриване
  10. Страхотен сладкиш!Дали ще може да стане и със сладко?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм пробвала със сладко, Meli. Предполагам, че ако се използват цели черешки от сладко, може би ще се получи добре. Експериментирай смело, и сподели резултата!

      Изтриване
  11. Много вкусно изглежда и днес ще го направя.Какво е количеството череши,приблизително?Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като грамаж не мога да кажа, но като брой - около 30 черешки. Успех в направата и да ви е сладко!

      Изтриване