Бурания - една рецепта от тефтерите на нашите баби. В различните краища на България това ястие има свой собствен облик. Навсякъде се прави с различни продукти. Някъде е постно, другаде се готви с месо. Моята рецепта е от плевенския край и в нея задължително има сухи чушки и кисело мляко. Добавянето на сварени яйца е моя приумица, но с тях ястието става още по-вкусно и засищащо. И не се чудете, че яйцата имат странна форма. Просто ги подържах притиснати за кратко докато бяха топли, за да придобият този необичаен вид.
Продукти:
- 5 сухи чушки
- 1 кофичка кисело мляко
- 4 сварени яйца
- 2-3 скилидки чесън
- 1 ч.л. червен пипер
- 4-5 с.л. олио
- сол на вкус
Приготвяне:
Сухите чушки киснат в хладка вода до омекване. Ако искате да станат по-бързо, може да ги залеете с топла вода. Режат се едро и се запържват в олиото. Ако е нужно, се добавя и водичка, защото е важно да омекнат добре. Когато са готови и останат на мазнина, се прибавя червеният пипер. Киселото мляко, което е най-добре да е гъсто и качествено, се разбърква със счукания чесън и сол на вкус и също се добавя. Изчаква се да се загрее и се отстранява от огъня. Когато се разсипе в чиниите, се гарнира с резени от варените яйца и се подправя с черен пипер, или каквато подправка обичате.
Или с резенчета бяло саламурено сирене !:) Много обичам това ястие, което изобщо не знаех че е от семейството на бурания-та. Мислех, че бурания се прави с кисело зеле, праз и сухи ,червени чушки и ориз.
ОтговорИзтриванеЧудесна е идеята ти за сиренцето, Мария! И този вариант ще изпробвам.
Изтриване