Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

21.03.2014 г.

Чорба от коприва с орехи





Да се хванем за зелено, както се казва. Пролетта вече е прекрачила прага и не бива да пропускаме да сложим на трапезата си първите дарове на природата. Аз предпочитам зеленийките да си ги набера сама, вместо да купувам тези от магазина или пазара, произходът на които е неизвестен и твърде съмнителен. Е, не, че имам в дворчето си коприва или лапад. Но тъй като честичко излизаме сред природата, аз не пропускам възможността да се снабдя с тези животворни пролетни растения, които компенсират зимния глад за витамини.
Рецептата, която ви предлагам е много вкусна и засищаща, въпреки, че няма месо в нея. Много подходяща и за тези, които обичат да спазват Великденските пости.




Продукти:
  • 300 г коприва
  • 1/2 глава лук
  • 1 морков
  • 1 к.ч. ориз
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1-2 картофа
  • 1 яйце
  •  1 ч.ч. кисело мляко
  • пресен джоджен
  • пресен девесил
  • счукани орехи за поръсване




 Приготвяне:

Първо се подготвя копривата. Почиства се, измива се и се залива с кипнала вода. Притиска се с решетъчна лъжица и се оставя 5-10 минути да постои, след което се отцежда, поизстисква и нарязва едро. 
В 4-5 супени лъжици олио се запържват лукът, нарязан ситно и морковът, от който половината се настъргва, а другата половина се реже на кубчета. Прибавя се оризът и след минутка тенджерата се отстранява от огъня. Добавя се червеният пипер, гореща вода - около 1,4 л и сол на вкус. Малко по-късно се пущат нарязаните на кубчета картофи и копривата. След като всичко се свари до готовност, тенджерата отново се оставя да постои малко извън котлона. Застройката се прави, като се разбъркат добре с телена бъркалка яйцето и млякото. С черпак от бульона се прибавя по малко в застройката, като се бърка непрекъснато, за да не се пресече и след като се затопли достатъчно, се изсипва в тенджерата. Поръсва се с пресните зелени подправки, а при поднасянето се овкусява с лимонов сок и черен пипер. Ако обичате индийско орехче, си сложете и от него. Аз го обожавам и го слагам в почти всички супи. Последният щрих към чорбата са счуканите орехи. Сложете си толкова, колкото ви душа иска.
Добър апетит!



Няма коментари:

Публикуване на коментар