Моите връстници вероятно ще си спомнят с какви малки куфарчета през рамо ходехме в предучилищната детска градина. В тях носехме закуските си. На вратата на стаята ни имаше списък какви да бъдат те през всеки ден от седмицата. Купуваха ни ги родителите от училищната лафка - банички, милинки, сиренки, кифли с мармалад, рогчета... И всички те бяха толкова вкусни!
Помня, че понеделник беше ден на сиренките. А аз тях най - много ги обичах. Обичам ги и сега, и честичко ги правя.
Рецептата, която ще ви представя е от най - сполучливите досега. Много се надявам да се харесат и на вас.
Продукти:
За тестото:
- 1 кофичка кисело мляко
- 1 ч.л. сода
- 1/2 ч.ч. олио
- 1 ч.л. сол
- 1 яйце
- брашно до средно меко тесто
- 300 г сирене
- 1 яйце
- 1 яйце
- мак, сусам или ким за поръсване
Приготвяне:
Продуктите за тестото се смесват и се меси средно меко тесто. Покрива се с кърпа или фолио за свежо съхранение и се оставя да почине 30 минути. След това се дели на 5 части и всяка от тях се разточва на кръгла кора с дебелина около 5 мм. Всяка кора се реже като торта на 8 части. Сиренето и яйцето за плънката се смесват и във всяко триъгълниче се слага по малко от нея. Навиват се като кифлички и се редят в тава на разстояние, защото при печенето леко бухват. Най - добре е на дъното на тавата да има хартия за печене. Другият вариант е тя да е намазана с малко мазнина. Престояват още 30 - 40 минути и се мажат с разбитото яйце. Отгоре се поръсват с мак, сусам или ким. Пекат се в загрята фурна на 190* . При мен стават готови точно за 13 минути, но тъй като всяка фурна пече различно, това е ориентировъчното време.
здравейте, страхотен блог, веднага го добавям към моите любими...
ОтговорИзтриванеЗдравейте и добре дошли в блога ми! Радвам се, че Ви харесва и благодаря за оценката!
ОтговорИзтриване