Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

7.03.2014 г.

Тракийски сарми





Както вече споменах, всичко, завито в точени кори ми е любимо. И не е необходимо да е баница или сладкиш. Корите използвам дори и за основни ястия. Такава е и рецептата, която ще ви споделя. 
Това е едно от най-вкусните неща, които съм приготвяла и които отбелязвам с отметка "звезда" в моята колекция от рецепти. Надявам се да се хареса и на вас!




Продукти:

За 4 порции:
  • 400 г свинско месо
  • 1 срък праз
  • 1 малка глава лук
  • 1 домат
  • 1 ч.л. чубрица
  • 6 броя готови кори за баница
  • 1/2 кубче пилешки бульон
  • сол на вкус

Приготвяне:

Месото ( аз използвах месо от бут ) се реже на по-малки хапки и се запържва в тиган с олио почти до готовност, като междувременно се посолява. Може да се добави малко вода за по-лесно сготвяне на месото. Трябва да е останало на мазнина, когато се прибавят нарязаните не много дребно праз и лук. Бърка се и се изчаква да омекнат. Слагат се наситненият домат и чубрицата и след няколко минути тиганът се отстранява от котлона. 
Приготвят се 3 кори, като първите две се намазват с мазнина ( масло или олио ) по желание и се редят една върху друга. Режат се на 4 еднакви части. По същия начин се подготвят и останалите 3 кори. Получават се общо 8 еднакви трислойни правоъгълника. Във всеки от тях се поставя от плънката, подгъват се първо от двете страни и после се навиват като сарми. Поставят се в подходяща тава, в която да се побират допрени една до друга и се пекат на 200* около 20 минути. В това време в тигана, в който е била запържена плънката се сипва 1 чаша вода ( 240 мл) с 1/2 кубче бульон, кипва се и се оставя много малко да се охлади. Готовите сарми се поливат с нея, похлупват се с по-голяма тава и се оставят да попият течността. След 10-15 минути са готови за сервиране. 





















4 коментара:

  1. Здравей,тези тракийски сарми и аз ги правя и в къщи много ги харесваме.Но,плънката я увивам в домашни кори.Погледнах в раздела баници и видях,че и ти точиш-така,че ако искаш пробвай и този вариант,още по-вкусно е.Хубав ден и усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за идеята, Рени! Сигурна съм, че с домашно точени кори ще бъде много, много вкусно. Рецептата, която представям е по-лесният вариант. Поздрави и от мен!

      Изтриване
  2. Напомня на турския Султан кебап, който много харесваме. Ще се пробва задължително. Много харесвам рецептите ви, браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ради! Това ястие е от най-любимите ми. Снимките не са правени на дневна светлина и не са от най-привлекателните, но вкусът на сармите е невероятен!

      Изтриване