Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

17.09.2014 г.

Бисквитена торта "Нуга" с шоколадов маслен крем






Продукти:
  • 1 малък пакет бисквити Закуска (бели)
  • 1 малък пакет бисквити Закуска (с какао)
  • 200 мл прясно мляко
  • 100 г орехи
  • 1 пакетче халва Нуга
За крема:
  • 125 г масло
  • 2 с.л. пудра захар
  • 130 мл сладкарска сметана
  • 100 г шоколад
  • 150 г течен шоколад
  • 1-2 с.л. бренди или уиски
  • 1 ванилия





Приготвяне:

Маслото се разбива с пудрата захар до пухкав крем. Сметаната се загрява и към нея се прибавя начупеният шоколад. Аз използвах млечен, но той може да бъде и черен, като в този случай е добре пудрата захар да се увеличи с още една лъжица. Добавят се течният шоколад и ароматите.






Сметановата смес се прибавя към разбитото масло лъжица по лъжица, като се разбърква до хомогенност, но не с миксер, за да не се втвърди сметаната. 






Бисквитите се топят в хладкото прясно мляко и се редят в подходяща табла. На мен ми бяха нужни 16 бели и 16 какаови бисквити - по 8 на един ред. След всеки ред се маже крем и се поръсва със счукани орехови ядки.






 Готовата торта изцяло се измазва с крем, а отгоре се редят малки кубчета от халвата Нуга, поръсва се с орехи и се шприцова с течен шоколад.  
Препоръчвам ви да консумирате тортата на стайна температура, за да ѝ се насладите истински. Или я извадете от хладилника известно време преди да я поднесете, или пъхнете порцийките в МВ много внимателно за не повече от 5 - 6 секунди, за да се отпусне масленият крем.







5 коментара:

  1. Много хубава тортичка, а и лесна в направата. Сниките са много хубави. благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  2. Вили, слюнки ми потекоха от твоята торта! Великолепно предложение и отлично изпълнено! Просто прелест отвсякъде! Слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви, момичета! Тортата наистина е невероятно вкусна и на мен ми е любимата! Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Можете ли да кажете за колко се топят бисквитите в мляко ?

    ОтговорИзтриване
  5. Бисквитите само се топват в млякото за секунда-две и се вадят. Не бива да се държат повече, защото тези бисквити не са така плътни като обикновените и попиват по-бързо. Не е добре да бъдат много напоени, тъй като омекват и от крема след това.

    ОтговорИзтриване