Продукти:
- 2 яйца
- 2 пълни с.л. кисело мляко
- 1 и 1/2 ч.ч. захар (от 250 мл)
- 80 мл олио
- 150 мл топла вода
- 2 ч.ч. брашно + още 1-2 с.л. при нужда
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 равна ч.л. сода
- 1 ванилия
- 1 с.л. настъргана портокалова кора
- 1 с.л. какао
- 2 с.л. кокосови стърготини
Приготвяне:
В купа, с помощта на телена бъркалка се смесват яйцата, млякото и захарта. Прибавят се олиото и водата и сместа се хомогенизира. Брашното се пресява, смесва се с бакпулвера, содата и ванилията и се добавя постепенно, а след него и портокаловата кора.
Полученото тесто не трябва да е гъсто, но ако ви се стори твърде рядко, сложете още 1-2 лъжици брашно. Отделя се малко повече от половината смес в друг съд и се смесва с какаото, предварително разбъркано с много малко количество гореща вода, за да се разтвори и да се получи рядка кашичка.
Във форма за кекс, намаслена и поръсена с какао, се изсипва първо тъмната смес, поръсва се равномерно с кокосовите стърготини и върху нея се излива светлата смес. Пече се на 200* около 30 минути. След като изстине, се поръсва с пудра захар.
Истинска брюкселска дантела, Вили! Браво на теб, страхотен кекс!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Йоли, радвам се да го чуя от теб!
Изтриване