Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

9.03.2014 г.

Ванилова крем пита с парченца шоколад





Един сладкиш, който определено е сред най-любимите ми. Може би защото е с готови точени кори. А аз обичам всичко, направено с тях. Бих казала, че това е един перфектен десерт. Лек, сочен и много, много вкусен. 




И ако имате търпението да го изчакате да отлежи поне един ден, за да могат корите да поемат аромата и сочността на крема, ще можете да му се насладите максимално.




Продукти:
  • 1 пакет готови кори за баница 400 г 
  • 40 г масло, разтопено
За крема:
  • 1 л прясно мляко
  • 1 ч.ч. захар, препълнена (от 250 мл)
  • 2  с.л. брашно, с връх
  • 2  с.л. нишесте Ванилия, с връх
  • 2  с.л. пшеничен грис
  • 50 г масло
  • 2 ванилии
За поръсване:
  • 80 г шоколад
  • пудра захар




Приготвяне:

Първо се приготвя кремът. Смесват се 1/3 от захарта с брашното, нишестето, грисът и част от студеното мляко и се разбъркват добре. Останалото мляко заедно с останалата захар се слага на котлона да заври и се отстранява от огъня. Внимателно се прибавя сместа с брашното, като се бърка с телена бъркалка. Отново се сага на котлона и при непрекъснато бъркане се вари около 7-8 минути на слаб огън. След окончателното отстраняване от котлона се добавят ванилиите и маслото. Оставя се леко да поизстине. 
 В намазана с разтопено масло тава се редят две кори една върху друга така, че краищата да излизат извън тавата свободно. Горната се маже с масло и се редят още 5 кори, всяка от които също се намазва. Изсипва се кремът и се заглажда. Шоколадът се начупва на малки кубчета, които се разпределят върху крема. Загръщат се краищата на корите. Отгоре се редят останалите кори, сгънати на две, като всяка отново се намазва. Сладкишът се пече на 200* около 25 минути.




Готовият сладкиш  се оставя да престои поне 12 часа. Поръсва се с пудра захар, а при сервирането може да се гарнира с мед. 
Търпението ви ще бъде възнаградено, уверявам ви!



4 коментара:

  1. О, това е прекрасно, Вили. Така се е разтекло кремчето ... ммм ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йоли, много се радвам, че успявам да впечатля и теб! Вече го казах, но пак ще го повторя: твоето ммм.. наистина означава много за мен!

      Изтриване
  2. Има и друг вариант на тази пита - в крема се добавят 4 жълтъка! Така отй става още по-хубав! А пък 4-те белтъка от яйцата се бият на сняг със захар и след като питата е изпечена върху й се намазват равномерно. Тавата се слага във фурната близо до горния реотан, за да хванат лек загар тези белтъци! Кота питата се охлади, на този - горния пласт се получават много готини капчици от захар!

    ОтговорИзтриване
  3. Правила съм и твоя вариант, Таня. И то в двойна доза за много гости и наистина е превъзходен на вкус! Струва си обаче да се пробва и този, защото е по-нетрудоемък, а не отстъпва по вкусови качества. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване