Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

7.02.2018 г.

Пурички със свинска мас и домашно сладко





Тези сладки навяват спомени за отминали години и едва ли има някой, който да не ги е опитвал в детството си. Съществуват много рецепти за приготвянето им, както и различни варианти за плънката. Моята рецепта знам от свекърва ми, която честичко ги правеше, а за празниците - в огромни количества. В нея няма нито набухвател, нито захар в тестото, но въпреки това стават изключително крехки и сладки. Сладостта идва от плънката и от пудрата захар, в която се овалват и повярвайте, наистина е предостатъчно. В оригинал се правеха с шипков мармалад, но тъй като днес трудно се намира качествен, предпочитам да ги правя с домашно сладко от сини сливи. Пак са прекрасни на вкус!




Продукти:

  • 1 ч.ч. свинска мас  (с вместимост 200 мл)
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1 ч.ч. олио
  • 500 г брашно
  • сладко от сини сливи
  • пудра захар за овалване + ванилия





Приготвяне:

Свинската мас трябва да е мека, но не разтопена. Двата вида мазнина и киселото мляко се разбъркват в купа и постепенно се прибавя от пресятото брашно до получаване на средно меко тесто, което не лепне. Не е нужно да се меси много.




Тестото се дели на четири части, всяка от които се разточва тънко и се реже по желание на квадрати или триъгълници. Този път аз реших да им придам трапецовидна форма. В единия край се поставя от сладкото и се навива на пуричка. Много сполучлива плънка е шипковият мармалад, ако можете да си намерите качествен. В случая аз използвах домашно сладко, което беше по-редичко, но компенсирах това с малко счукани орехови ядки, за да не се разтече при печенето.




Готовите пурички се редят в ненамазана тава (дозата е за една голяма тава - оригиналната от фурната). Не се надуват при печене, затова не е нужно голямо разстояние между тях. Поставят се в загрята фурна на 200* и се пекат около 20 минути. Веднага след изваждането им се овалват в пудра захар, ароматизирана с ванилия.
Да ви е сладко!



4 коментара:

  1. Направо ме върна 50 години назад. Баба ги правеше често често. И това беше сладичкото, което най харесвах. За моя радост даваш добра рецепта, която ще пробвам още утре. Поздрави.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Обичам да се връщам години назад с любими рецепти. Радвам се, когато предизвиквам това усещане и у другите. Така, без набухвател пуричките определено са много сполучливи. Надявам се да ти хареса моята рецепта. Поздрави!

      Изтриване
  2. Чудни са, Вили!
    Както и снимките ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Веси! Стара и изпитана рецепта, от такива по-добри май няма... :)

      Изтриване