Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

21.02.2018 г.

Торта с орехов крем маскарпоне





Продукти:
  • 250 г маскарпоне
  • 200 г сладкарска сметана
  • 3 с.л. пудра захар
  • 2/3 ч.ч. счукани орехи
  • 1/3 ч.ч. прясно мляко
  • 2/3 капсула есенция ванилия
  • 4 с.л. кристална захар за карамелизиране + 150 мл вода
  • готови блатове за торта




Приготвяне:

Прясното мляко се кипва и се смесва с орехите. Оставя се да изстине. Кристалната захар се карамелизира и се излива върху намаслено алуминиево фолио, поставено върху дъска или тавичка, като се оставя малка част от карамела в съда (около 1 лъжица). Прибавя се водата и отново се кипва и бърка до разтварянето на карамела. Тази течност ще се използва за сиропиране на платките. След като се втвърди и изстине, карамелът лесно се отделя от фолиото и се счуква ситно с дървено чукче или се смила в блендер - получава се така нареченият крокан.




Сметаната се разбива. За да олекотя вкуса ѝ, аз винаги добавям към нея 2 лъжици кисело мляко. Така много повече ми харесва, но ако желаете, можете да пропуснете този момент. В отделен съд се разбива сиренето маскарпоне с пудрата захар. Прибавят се орехите и есенцията, както и половината от разбитата сметана. Смесват се с лъжица.




Готовите блатове се измерват и се прави изчисление и изрязване според формата, която искате да постигнете. В случая аз исках тортата да бъде с триъгълна форма. Ето как подредих и срязах трите платки:




Всяка от изрязаните ленти се сиропира с карамелената течност, след като се постави в подноса. Започва се от най-широката, като се редят една върху друга и се редуват с крем. Най-отгоре тортата се измазва с отделената сметана. Оставя се да престои няколко часа, за да се обединят вкусовете. Ако поръсите крокана и оставите в хладилника, той се овлажнява. Затова е най-добре да го посипете преди сервиране.
Да ви е сладко!



Няма коментари:

Публикуване на коментар