Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

5.02.2018 г.

Зелеви сарми с кайма и ориз в глинен гювеч





Опитвала съм зелеви сарми във всякакви варианти - сварени в тенджера, варени и след това запечени в тавичка, печени в тава с фолио, но задушените в глинено гърне не могат да се сравнят по вкус с нито един от тях. Определено ги превъзхождат и затова са любимите ни у дома. Понякога ги правя без сос, полети само с мазнинка и поръсени с червен пипер преди печене. Когато обаче ги застроя накрая и се получи този вкусен сметанов сос, вкусът е незаменим!




Продукти:
  • листа кисело зеле
  • 350 г кайма
  • 1 к.ч. ориз
  • 1 неголяма глава лук
  • 1 ч.л. червен пипер
  • чубрица
За соса:
  • 1 жълтък
  • 3 с.л. заквасена сметана





Приготвяне:

Нарязаният лук се запържва в 3-4 супени лъжици олио до омекване. Прибавя се каймата и се пържи до раздробяване и изпаряване на течността. Добавя се и измитият ориз и след минута-две сместа се сваля от котлона. Подправя се с червен пипер, чубрица и малко сол.




Дебелите жилки на зелевите листа се изрязват, а листата се режат на две части. Във всяка от тях се поставя по лъжица от плънката и се завиват сармички. Редят се в глинен гювеч, заливат се с гореща вода с малко сол (преценете според солеността на зелето) до нивото на сармите. Полива се тънка струйка олио отгоре, поставя се фолио върху отвора на съда и се похлупва с капака. Слага се в студена фурна и се загрява на 250 *. Щом ястието заври, се намалява на 180 * и се оставя един час да къкри. 
Междувременно сметаната и жълтъкът се смесват добре и щом гювечът се извади от фурната, към тях се прибавя малко от течността на сармите, след което се изсипва обратно в гювеча. Поставя се отново във фурната без капак, но на по-високо ниво и се включва грилът (или горен реотан). Щом получи приятен загар, ястието е готово.
Да ви е вкусно!



4 коментара:

  1. Вили,
    правила съм сарми в глинен съд, но виж застройка никога не съм правила.Независимо как се приготвят сармите са много вкусни и традиционни за зимата.Ще пробвам и твоят вариант със застройка.Чудесен сос се е получил.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз съм фен на сосовете, Ели, и най-вече на белите, а щом са и сметанови, обожавам ги. Пробвай и този вариант, струва си.

      Изтриване
  2. И аз, като Ели, със застройка не съм правила, но ще ги опитам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре се комбинират сармите със сметана, Веси, опитай!

      Изтриване