Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

22.01.2017 г.

Рогчета със сирене






Мили спомени от детството ми бяха причината да се опитам да направя тези нежно пръхкави предизвикателни соленки. Да, рогчета им казвахме някога, така ги наричам и в тази рецепта. Вкусът им наистина се доближава твърде много до оригиналните, които си купувахме в училищната лафка или в сладкарниците, затова няма как да пропусна да ви ги представя. 






Продукти:

  • 10 г прясна мая
  • 1 ч.л. захар
  • 100 мл вода
  • 450 г брашно
  • 1 ч.л. сол
  • 2 яйца
  • 50 мл олио
  • 150 г мас
  • 250 г сирене 
  • ким за поръсване






Приготвяне:

Маята се поръсва със захарта и се разтваря в хладката вода. Прибавят се олиото и едното яйце, както и част от брашното (смесено със солта) до получаване на гъста смес. След това към нея се добавя меката, а не стопена свинска мас. Останалото брашно се прибавя на части и се меси до поемането му, като целта е да се получи средно меко тесто. Покрива се и се оставя да почине 30 минути.






Отпочиналото тесто се дели на 16 равни части. Всяка от тях се оформя на елипса или с точилка, или с притискане с длан върху тестото.
Второто яйце се разбърква и 1/3 част от него се оставя за намазване, а останалата се смесва с натрошеното сирене. Плънката се разпределя върху елипсите и се оформят рогчета. Редят се в голямата тава от фурната върху хартия за печене.






 Оставят се на стайна температура да втасат около 30-40 минути, мажат се с отделената част от яйцето и се поръсват с ким. Пекат се в загрята на 210 * фурна около 20 минути.




Източник на рецептата  тук.

19.01.2017 г.

Татарска милина






Източник на моята трета рецепта, с която участвах в януарския брой на електронното кулинарно списание "SO into FOOD" е една стара кулинарна книга, издание от 1978 година - "Българска национална кухня". Използвам отново възможността да благодаря на екипа за любезната покана. Ето и връзка към броя на списанието.
Рецептата е интересна, различна и много вкусна, но с едно изрично уточнение - трябва да се замеси меко, а не твърдо тесто, тъй като няма набухвател, както и да се внимава при печенето - в никакъв случай не трябва да се препича, защото има опасност да се получи твърдичко печиво. Ако се спазят тези правила, хапването на тази стара българска рецепта е истинско удоволствие.






Продукти:

  • 300 г кайма
  • 1 стрък праз
  • 5 сушени червени чушки
  • 1 люта чушка
  • 1 ч.л. млян кимион
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 50 г свинска мас
  • сол и черен пипер на вкус  
За тестото:
  • 2 яйца
  • 100 мл хладка вода
  • 1 ч.л. сол 
  • 300 г брашно





Приготвяне:

Чушките се почистват от семената и се накисват за 20 минути в гореща вода, след което се наситняват. Празът се нарязва ситно. Прибавят се към каймата заедно с подправките и всичко се омесва добре. Оставя се да престои 1 час.
През това време се замесва тестото. Яйцата се разбъркват, смесват се с водата и солта, след което се добавя пресято брашно до получаване на меко и еластично тесто (дозата брашно в рецептата е ориентировъчна). Завива се в найлонов плик и се оставя да почине 30 минути.
Отпочиналото тесто се разточва на правоъгълник 36/36 см. Режат се квадрати 6/6 см и се покриват с прозрачно фолио, за да не засъхват по време на оформянето. Във всеки квадрат се слага по малко от плънката и се прегъва на две, като срещуположните страни се прищипват.  Полученият правоъгълник се прегъва още веднъж на две и отново се прищипват краищата. Ако все пак се случи тестото да поизсъхне, краищата се мажат с вода, за да могат да залепнат по-добре. Готовите напълнени квадратчета се редят в намазана със свинска мас тава плътно едно до друго с ръбчето нагоре. Мажат се с гореща свинска мас, напръскват се с вода и се покриват с фолио. Пекат се в загрята на 200* фурна около 40-45 минути, като много се внимава да не се препекат. По време на печенето се мажат още веднъж с мас и се напръскват с още вода. Това се прави, за да омекнат. Щом са готови, се изваждат от фурната, пак се мажат със стопена мас и пак се пръскат, този път с подсолена вода. Покриват се с кърпа и се оставят да се задушат.





16.01.2017 г.

Щрудел с чийзкрем и течен шоколад






Ето я и втората моя рецепта, с която гостувaх в първото у нас кулинарно блогосписание "SO into FOOD". За желаещите да разгледат януарския брой прилагам линк към него.
Сладкишът е чудесен - ароматен, хрупкав и много вкусен. Подходящ е както за закуска, така и за допълнение към сутрешното или следобедно кафе. В ролята си на десерт също е незаменим. Харесвам го, защото в него присъстват любимите ми продукти - извара и шоколад. Обожавам изварата и всичко, приготвено с нея, а шоколадът е най-голямата ми слабост.






Продукти:

  • 400 г фини кори за баница
  • 200 г течен шоколад
  • 80 г масло
  • пудра захар за поръсване
За плънката:
  • 1 яйце
  • 200 г захар
  • 300 г безсолна извара
  • 125 г крем сирене
  • 2 ванилии
  • 80 г стафиди
  • 1 ч.л. ром





Приготвяне:

Стафидите се накисват за 30 минути в гореща вода, отцеждат се и се смесват с рома. Яйцето и захарта се разбиват с миксер до кремообразна смес. Прибавят се крем сиренето, изварата и ванилиите и отново се разбива. Ако е нужно, се ползва и пасатор за получаване на гладка текстура. Накрая се прибавят стафидите и се разбърква с лъжица. Маслото се стопява, а шоколадът се загрява за кратко в микровълновата фурна за по-лесно нанасяне.






Взема се една кора, намазва се със стопено масло, а върху нея се поставя втора кора, която се маже с шоколада. Отгоре се слага трета кора, като в единия ѝ край в редица се поставя 1/4 от плънката, а останалата част от кората се маже с масло. От двете страни леко се загръща, за да не изтече плънката и се навива руло, което се поставя в тава с хартия за печене на дъното. Така се процедира и с останалите кори, като се оформят общо четири рула, които се намазват отгоре с масло. Щруделът се пече на 200* до готовност.
След като се охлади, се поръсва с пудра захар.





15.01.2017 г.

Вити банички с масло и гостуване в SO into FOOD






Тази рецепта приготвих специално за участието ми в първото българско кулинарно блогосписание "So into FOOD". Благодаря за любезната покана да гостувам в януарския брой и желая много успех на екипа на този прекрасен проект.  Ако искате да разгледате целия брой с много други апетитни рецепти за печива, ето линк към него.
Витите банички, които предлагам, са невероятно уханни, меки и много, много вкусни. Неустоим е ароматът, който се носи в кухнята, още докато се пекат.






Продукти:

  • 700 г брашно
  • 20 г прясна мая
  • 400 мл хладка вода
  • 1 ч.л. захар
  • 1 равна с.л. сол
  • 350 с сирене
  • 100 г качествено краве масло






Приготвяне:

Маята се поръсва със захарта и се разтваря в 100 мл от предвидената хладка вода. Добавя се останалата вода и постепенно се прибавя от брашното, смесено със солта. Замесва се меко и еластично тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да почине 20 минути. Разделя се на 9 части. Всяка от тях се разточва тънко, намазва се обилно и от двете страни с разтопеното масло, поръсва се с натрошено сирене и се навива първо на руло, а след това на охлюв. Така оформените банички се редят в тава с хартия за печене на дъното и се оставят на топло да втасат отново. Пекат се на 200* до готовност.

14.01.2017 г.

Супа в тенджера под налягане






Когато нямам много време за въртене около печката, а ми се иска да сготвя нещо сгряващо, което да ни засити в мразовитите дни като днешния, приготвям ето тази супичка. Подготовката ѝ не е сложна, а времето за сваряване е кратко. Това обаче в никакъв случай не е за сметка на вкуса и аромата ѝ. В студените дни няма по-добър начин да се сгреем и да се заситим с удоволствие.






Продукти:

  • 300 г крехко свинско (или пилешко) месо
  • 1 неголяма глава лук
  • 1 морков
  • 2 картофа
  • фиде
  • 1.2 л вода
  • сушена чубрица
  • сол
  • люта чушка (по желание)
  • индийско орехче, черен пипер и лимонов сок за подправяне
За застройката:
  • 1 яйце
  • 3-4 с.л. кисело мляко





Приготвяне:

Месото се реже на ситни кубчета и се запържва в тенджерата под налягане заедно с дребно нарязания лук. Нека поясня, че супите е добре да се готвят в тенджера под налягане от хром никел, а не от алуминий, тъй като във вторите зеленчуците се преваряват доста дори и при кратко варене. Към леко запърженото месо и лук се прибавят морковените и картофени кубчета, шепа фиде, стрита сушена чубрица и по желание една люта чушка за пикантност. Добавя се и водата, посолява се и капакът се затваря. 






Включва се котлонът, ( в случая използвах газов, така че времето се отнася за този тип котлони) и след като вентилът зашуми, е достатъчно да ври 4-5 минути на по-слаб огън. След това котлонът се изключва, а когато налягането спре, капакът се отваря и се изчакват 5-10 минутки до застройването, за да не се пресече.
За застройката яйцето и млякото се разбиват с домакинска тел, към тях се добавя малко от бульона, след което се връща обратно в тенджерата с енергично разбъркване. 
При поднасяне супата задължително се подправя с прясно настъргано индийско орехче и лимонов сок на вкус, а може и с черен пипер, ако не е подлютена. 
Добър апетит с тази сгряваща супичка в снежните и мразовити януарски дни!





12.01.2017 г.

Тиквеник със стафиди и портокалов аромат






Ето една по-нестандартна рецепта за много ароматен и вкусен тиквеник. В сезона, в който по магазините изобилства от тикви и цитрусови плодове, тя е подходящ избор. Наситеният портокалов аромат, вкусът на свежа тиква и сладостта на кехлибарените стафиди се съчетават перфектно и правят този сладкиш наистина неустоим. Подходящ е както за десерт или закуска, така и като допълнение към чашата кафе.






Продукти:

  • 1 кг тиква
  • 400 г фини точени кори за баница
  • 1.5 ч.ч. захар (с вместимост 250 мл)
  • 80 г стафиди
  • 2 с.л. настъргана портокалова кора
  • 100 мл олио
  • 20 г масло
  • пудра захар за поръсване






Приготвяне:

Стафидите се изплакват, заливат се с чиста вода, кипват се и се оставят 15 минути да престоят, за да омекнат. Тиквата се настъргва и се смесва със захарта, портокаловата кора и отцедените стафиди, като водата им се запазва. Всичко се разбърква добре и се оставя 30 минути да постои, за да се обединят ароматите и захарта леко да се постопи. Винаги съм предпочитала тиквата да не се запържва предварително, тъй като изпичането във фурната е достатъчно като термична обработка, а вкусът е някак по-свеж.






Използвах фини точени кори "Златната царица", от които съм много доволна и горещо препоръчвам. Всяка кора се намазва с по една лъжица олио и се ръси с част от плънката. Навива се на руло, което се завива на охлюв. Подредените в тава с хартия за печене охлювчета се намазват с ръка с останалата течност от плънката, смесена с малко от водата на стафидите. Целта е да се овлажнят добре, за да не станат сухи при печенето. Отгоре се подреждат тънки люспи от маслото. Пекат се на 200* да леко златист цвят. 






Поднасят се поръсени с пудра захар.
Да ви е сладко!




7.01.2017 г.

Брауни чийзкейк с шоколад и портокал






Любим десерт, завладяващ сетивата. А и поводът за направата му си заслужава - двама именници си имаме у дома. Да са ни живи и здрави, както и всички, празнуващи в тези два големи и почитани християнски празници - Богоявление и Ивановден.
Приготвих една великолепна комбинация от неустоим шоколадов вкус и свеж портокалов аромат.
Ето и рецептата:






Продукти:

  • 100 г тъмен шоколад
  • 125 г масло
  • 2/3 ч.ч. захар (с вместимост 250 мл)
  • 2 яйца
  • 1 с.л. какао
  • 1 с.л. настъргана кора от портокал
  • 2/3 ч.ч. брашно
За белия крем:
  • 250 г крем сирене
  • 4 с.л. пудра захар
  • 1 яйце 
  • 1 ванилия
  • 2 с.л. брашно (непрепълнени)






Приготвяне:

Начупеният шоколад и маслото се стопяват на водна баня, или в микровълновата фурна. Прибавя се захарта и се разбърква добре. Последователно се добавят яйцата, портокаловата кора, какаото и 2/3 чаши пресято брашно. 
В отделен съд се поставят съставките за белия крем и се разбъркват с миксер до хомогенност. Ако сместа се получи по-гъста, може да се разреди с 1-2 лъжици прясно мляко, за да се нанася по-лесно.
В тавичка, постлана с хартия за печене, се изсипват тъмната и бялата смес, като с лъжица се правят въртеливи движения, за да се получи мраморен ефект. 






Така приготвеното тесто се изпича в загрята фурна на 200* около 30 минути. Добре е да не се препича, а при проба за готовност с клечка, тя да излиза леко влажна.
Удоволствието ще е гарантирано, ако опитате!
Добър апетит!