Любим десерт, завладяващ сетивата. А и поводът за направата му си заслужава - двама именици си имаме у дома. Да са ни живи и здрави, както и всички, празнуващи в тези два големи и почитани християнски празници - Богоявление и Ивановден.
Приготвих една великолепна комбинация от неустоим шоколадов вкус и свеж портокалов аромат.
Ето и рецептата:
Продукти:
- 100 г тъмен шоколад
- 125 г масло
- 2/3 ч.ч. захар (с вместимост 250 мл)
- 2 яйца
- 1 с.л. какао
- 1 с.л. настъргана кора от портокал
- 2/3 ч.ч. брашно
За белия крем:
- 250 г крем сирене
- 4 с.л. пудра захар
- 1 яйце
- 1 ванилия
- 2 с.л. брашно (непрепълнени)
Приготвяне:
Начупеният шоколад и маслото се стопяват на водна баня, или в микровълновата фурна. Прибавя се захарта и се разбърква добре. Последователно се добавят яйцата, портокаловата кора, какаото и 2/3 чаши пресято брашно.
В отделен съд се поставят съставките за белия крем и се разбъркват с миксер до хомогенност. Ако сместа се получи по-гъста, може да се разреди с 1-2 лъжици прясно мляко, за да се нанася по-лесно.
В тавичка, постлана с хартия за печене, се изсипват тъмната и бялата смес, като с лъжица се правят въртеливи движения, за да се получи мраморен ефект.
Така приготвеното тесто се изпича в загрята фурна на 200* около 30 минути. Добре е да не се препича, а при проба за готовност с клечка, тя да излиза леко влажна.
Удоволствието ще е гарантирано, ако опитате!
Добър апетит!
Страхотен десерт, Вили! Да се ти живи и здрави именниците, макар и на патерица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси! А сладкишът наистина е страхотен, горещо го препоръчвам!
Изтриване