Мили спомени от детството ми бяха причината да се опитам да направя тези нежно пръхкави предизвикателни соленки. Да, рогчета им казвахме някога, така ги наричам и в тази рецепта. Вкусът им наистина се доближава твърде много до оригиналните, които си купувахме в училищната лафка или в сладкарниците, затова няма как да пропусна да ви ги представя.
Продукти:
- 10 г прясна мая
- 1 ч.л. захар
- 100 мл вода
- 450 г брашно
- 1 ч.л. сол
- 2 яйца
- 50 мл олио
- 150 г мас
- 250 г сирене
- ким за поръсване
Приготвяне:
Маята се поръсва със захарта и се разтваря в хладката вода. Прибавят се олиото и едното яйце, както и част от брашното (смесено със солта) до получаване на гъста смес. След това към нея се добавя меката, а не стопена свинска мас. Останалото брашно се прибавя на части и се меси до поемането му, като целта е да се получи средно меко тесто. Покрива се и се оставя да почине 30 минути.
Отпочиналото тесто се дели на 16 равни части. Всяка от тях се оформя на елипса или с точилка, или с притискане с длан върху тестото.
Второто яйце се разбърква и 1/3 част от него се оставя за намазване, а останалата се смесва с натрошеното сирене. Плънката се разпределя върху елипсите и се оформят рогчета. Редят се в голямата тава от фурната върху хартия за печене.
Оставят се на стайна температура да втасат около 30-40 минути, мажат се с отделената част от яйцето и се поръсват с ким. Пекат се в загрята на 210 * фурна около 20 минути.
Източник на рецептата тук.
Вили, изглеждат много примамващо, а съм сигурна, че и вкусът им е великолепен. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Таня! Изключително пръхкави и вкусни са, горещо ги препоръчвам!
ИзтриванеУникални!
ОтговорИзтриванеВили, записвам ги и ти отправям друга предизвикателство - едни пирожки със сирене, пържени, от същото време - така и не можах да открия или налучкам рецептата.
Веси, непременно опитай рогчетата, а колкото до пирожките, имам в блога много сполучлива рецепта - http://vili-blog.blogspot.bg/2014/02/blog-post_7166.html
ИзтриванеЩе се радвам, ако съм ти полезна с нея.