Когато нямам много време за въртене около печката, а ми се иска да сготвя нещо сгряващо, което да ни засити в мразовитите дни като днешния, приготвям ето тази супичка. Подготовката ѝ не е сложна, а времето за сваряване е кратко. Това обаче в никакъв случай не е за сметка на вкуса и аромата ѝ. В студените дни няма по-добър начин да се сгреем и да се заситим с удоволствие.
Продукти:
- 300 г крехко свинско (или пилешко) месо
- 1 неголяма глава лук
- 1 морков
- 2 картофа
- фиде
- 1.2 л вода
- сушена чубрица
- сол
- люта чушка (по желание)
- индийско орехче, черен пипер и лимонов сок за подправяне
За застройката:
- 1 яйце
- 3-4 с.л. кисело мляко
Приготвяне:
Месото се реже на ситни кубчета и се запържва в тенджерата под налягане заедно с дребно нарязания лук. Нека поясня, че супите е добре да се готвят в тенджера под налягане от хром никел, а не от алуминий, тъй като във вторите зеленчуците се преваряват доста дори и при кратко варене. Към леко запърженото месо и лук се прибавят морковените и картофени кубчета, шепа фиде, стрита сушена чубрица и по желание една люта чушка за пикантност. Добавя се и водата, посолява се и капакът се затваря.
Включва се котлонът, ( в случая използвах газов, така че времето се отнася за този тип котлони) и след като вентилът зашуми, е достатъчно да ври 4-5 минути на по-слаб огън. След това котлонът се изключва, а когато налягането спре, капакът се отваря и се изчакват 5-10 минутки до застройването, за да не се пресече.
За застройката яйцето и млякото се разбиват с домакинска тел, към тях се добавя малко от бульона, след което се връща обратно в тенджерата с енергично разбъркване.
При поднасяне супата задължително се подправя с прясно настъргано индийско орехче и лимонов сок на вкус, а може и с черен пипер, ако не е подлютена.
Добър апетит с тази сгряваща супичка в снежните и мразовити януарски дни!
Няма коментари:
Публикуване на коментар