Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

14.01.2017 г.

Супа в тенджера под налягане





Когато нямам много време за въртене около печката, а ми се иска да сготвя нещо сгряващо, което да ни засити в мразовитите дни като днешния, приготвям ето тази супичка. Подготовката ѝ не е сложна, а времето за сваряване е кратко. Това обаче в никакъв случай не е за сметка на вкуса и аромата ѝ. В студените дни няма по-добър начин да се сгреем и да се заситим с удоволствие.




Продукти:
  • 300 г крехко свинско (или пилешко) месо
  • 1 неголяма глава лук
  • 1 морков
  • 2 картофа
  • фиде
  • 1.2 л вода
  • сушена чубрица
  • сол
  • люта чушка (по желание)
  • индийско орехче, черен пипер и лимонов сок за подправяне
За застройката:
  • 1 яйце
  • 3-4 с.л. кисело мляко




Приготвяне:

Месото се реже на ситни кубчета и се запържва в тенджерата под налягане заедно с дребно нарязания лук. Нека поясня, че супите е добре да се готвят в тенджера под налягане от хром никел, а не от алуминий, тъй като във вторите зеленчуците се преваряват доста дори и при кратко варене. Към леко запърженото месо и лук се прибавят морковените и картофени кубчета, шепа фиде, стрита сушена чубрица и по желание една люта чушка за пикантност. Добавя се и водата, посолява се и капакът се затваря. 




Включва се котлонът, ( в случая използвах газов, така че времето се отнася за този тип котлони) и след като вентилът зашуми, е достатъчно да ври 4-5 минути на по-слаб огън. След това котлонът се изключва, а когато налягането спре, капакът се отваря и се изчакват 5-10 минутки до застройването, за да не се пресече.
За застройката яйцето и млякото се разбиват с домакинска тел, към тях се добавя малко от бульона, след което се връща обратно в тенджерата с енергично разбъркване. 
При поднасяне супата задължително се подправя с прясно настъргано индийско орехче и лимонов сок на вкус, а може и с черен пипер, ако не е подлютена. 
Добър апетит с тази сгряваща супичка в снежните и мразовити януарски дни!



Няма коментари:

Публикуване на коментар