Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

12.01.2017 г.

Тиквеник със стафиди и портокалов аромат





Ето една по-нестандартна рецепта за много ароматен и вкусен тиквеник. В сезона, в който по магазините изобилства от тикви и цитрусови плодове, тя е подходящ избор. Наситеният портокалов аромат, вкусът на свежа тиква и сладостта на кехлибарените стафиди се съчетават перфектно и правят този сладкиш наистина неустоим. Подходящ е както за десерт или закуска, така и като допълнение към чашата кафе.




Продукти:
  • 1 кг тиква
  • 400 г фини точени кори за баница
  • 1.5 ч.ч. захар (с вместимост 250 мл)
  • 80 г стафиди
  • 2 с.л. настъргана портокалова кора
  • 100 мл олио
  • 20 г масло
  • пудра захар за поръсване




Приготвяне:

Стафидите се изплакват, заливат се с чиста вода, кипват се и се оставят 15 минути да престоят, за да омекнат. Тиквата се настъргва и се смесва със захарта, портокаловата кора и отцедените стафиди, като водата им се запазва. Всичко се разбърква добре и се оставя 30 минути да постои, за да се обединят ароматите и захарта леко да се постопи. Винаги съм предпочитала тиквата да не се запържва предварително, тъй като изпичането във фурната е достатъчно като термична обработка, а вкусът е някак по-свеж.




Използвах фини точени кори "Златната царица", от които съм много доволна и горещо препоръчвам. Всяка кора се намазва с по една лъжица олио и се ръси с част от плънката. Навива се на руло, което се завива на охлюв. Подредените в тава с хартия за печене охлювчета се намазват с ръка с останалата течност от плънката, смесена с малко от водата на стафидите. Целта е да се овлажнят добре, за да не станат сухи при печенето. Отгоре се подреждат тънки люспи от маслото. Пекат се на 200* да леко златист цвят. 




Поднасят се поръсени с пудра захар.
Да ви е сладко!



5 коментара:

  1. Вили,
    аз също не обработвам тиквата термично преди поставянето в корите като плънка.Но захарта я поръсвам върху тиквата, за да не стане плънката водниста.Винаги заливам тиквеника с гореща мазнина, не намазнявам тавата.Така тиквеника става по - пръхкав.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, аз умишлено оставям захарта да оводни леко плънката, защото обичам корите да се овлажнят, дори допълнително ги навлажнявам накрая, страхувам се да не стане сух тиквеникът. А масълцето отгоре щом се загрее ги облива и също ги прави пръхкави. Благодаря ти, бих опитала и твоя вариант.

      Изтриване
  2. Чудесно предложение, непременно ще го пробвам!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна рецепта, вкус, визия и лесно изпълнение!благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ани! Наистина лесно се правят, а на вкус са чудесни!

      Изтриване