Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

25.03.2015 г.

Супа от коприва със сметана





Една малка разходка сред природата в първите пролетни дни. Слънце, въздух, радост за очите и отмора за душата. Погледът ми се спира върху пелена от малки зелени стръкчета, нетърпеливо пробили все още студената мартенска пръст. Усърдно приклякваме сред негостоприемната пареща постелка, за да си наберем от крехките листенца на магическото биле, събрало в себе си цялата енергия на природата. Тази съкровищница на витамини е истински еликсир за младост! 
Щастлива съм, че освен  удоволствието от приятната разходка, получих и шанса да държа в ръцете си тези свежи стръкчета коприва, с които ще направя първата животворна пролетна чорбица.




Продукти:
  • 200 г млада свежа коприва
  • 1 малка глава лук (или 2-3 стръка пресен)
  • 2 моркова
  • 3 с.л. ориз
  • 2 средно големи картофа
  • 1/2 червена чушка
  • 1 ч.л. сух джоджен
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 150 г заквасена сметана
  • 1 яйце
  • орехи за поръсване




Приготвяне:

Копривата се измива под течаща струя и се пуща във вряща вода. Кипва се за 1-2 минутки и се отцежда, а след това се нарязва. Единият морков се настъргва, а другият се реже на 3-4 части. Единият картоф също се реже на 4, а другият на малки кубчета.
В малко мазнина се задушават ситно нарязаният лук и настърганият морков. Получава се много приятно оцветяване на мазнината. Тенджерата се отстранява от котлона и се прибавя червеният пипер. Налива се 1,4 л гореща вода и се посолява на вкус. Щом кипне, се прибавя оризът и едро нарязаните морков и картоф. По-късно се прибавят картофените кубчета, нарязаната чушка и джодженът, а копривата най-накрая. Когато всичко е готово, с решетъчна лъжица се изваждат едрите парчета морков и картоф и се пасират с малко от бульона. Връщат се в супата и се прави застройка от сметаната и яйцето.
При поднасяне се подправя с лимонов сок и се поръсва със счукани орехови ядки.



14 коментара:

  1. Почитатели сме на супите от коприва Вили и ги правя с различни зеленчуци, орехи, прясно или кисело мляко или сметана.Копривата е прекрасна за супи, особено през пролетта и в късна есен.
    Твоята рецепта също е чудесна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вкусна и много здравословна е тази супичка, Ели, истинска витаминозна бомба!
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Ето тези моменти ги обожавам-първите зелени разходки, първите стръкчета коприва и една вкусна супа. Колко му трябва на човек.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Права си, Марте! Една освежаваща разходка да те релаксира и една чудесна супичка да те стопли и да ти даде сили - какво по-хубаво в този сезон на досадната пролетна умора!...

      Изтриване
  3. Вили, ама така ти завидях за тая супичка...божествено е това растение.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Цяла зима използвам сушена коприва, Веси, но друго си е да е прясна, а и саморъчно набрана... Супичката е много зареждаща, наистина!

      Изтриване
  4. Ха, как вкусно е закъкрило гърненцето. Чудна чорбица, Вили. Просто и аз ще я направя, това е то! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря, Йоли! Ако знаеш как ме зарадва! А твоята крем супичка от пиле с броколи и чушчица толкова много ни се услади, че съм си приготвила продуктите и пак ще я направя. В тази копривена чорбица пасирах част от зеленчуците също като теб, но я направих по-редичка, а не крем супа, защото така по-върви на копривата. Пак повлияна от прекрасната твоя рецепта, я застроих със сметана. Така че, има нещичко и от теб в тая пролетна вкусотийка! :) :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  5. Ех, как ми се прияде копривена чорбичка Вили, изкушващо вкусна е!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сега ѝ е времето, Жани! Да не пропускаме този момент да ѝ се насладим и да се заредим.
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Май често ще се правят тези пролетни супи по блоговете с покарването на копривата и лапада, а твоята е много богата!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вече си харесах и твоята пролетна чорбица, Тили, която е досущ както я прави моята майка. Радвам се, че ми я припомни!

      Изтриване