Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

22.03.2015 г.

Козунак с кисело мляко





Един малко по-различен вариант на традиционната рецепта за козунак, в който прясното мляко е заменено с кисело. Беше ми любопитно какъв ще е резултатът, а той никак не ме разочарова. Напротив - получи се пухкав, мекичък, а в съчетание с какаото и локума, много вкусен. Ако не държите козунакът непременно да бъде с "конци", а повече държите на добрия вкус, то тогава опитайте и този вариант. Аз си отбелязвам рецептата със знак "сполучливи" и със сигурност ще я правя отново.




Продукти:
  • 200 мл кисело мляко
  • 3 яйца
  • 90 мл смесена мазнина (масло и олио)
  • 7 г суха мая "Dr. Oetker"
  • 2/3 ч.ч. захар (с вместимост 250 мл)
  • около 4 ч.ч. брашно
  • 1 ванилия
  • 1/3 капсула есенция козунак
  • настъргана лимонова кора
  • какао за поръсване
  • 1 кутия локум за пълнеж




Приготвяне:

Козунакът може да се замеси ръчно по традиционния начин. Аз ще посоча как правя само замесването в хлебопекарна машина, а печенето във фурната.
Продуктите трябва да бъдат на стайна температура. Брашното се пресява. Яйцата се разбъркват и се отделя малко за намазване. Маслото се стопява и се смесва с олиото. Киселото мляко, яйцата, захарта, ароматите и 1/2 от мазнината се разбъркват с телена бъркалка и се поставят в контейнера на машината за хляб. Отгоре се изсипват 3 и 2/3 чаши брашно, а върху него се поставя маята. Включва се програма "Тесто". На части се добавя още брашно до получаване на мека нелепнеща топка. Програмата се повтаря веднага след приключването на цикъла на замесване. При повторното месене постепенно се добавя и останалата мазнина. Програмата не се изчаква докрай. Тестото се изважда от контейнера и се поставя в по-голяма купа, покрива се и се слага в загрята на 40*-50* фурна да втаса 20-30 минути. Разточва се на правоъгълник, поръсва се равномерно с какао през цедка, реди се нарязаният на кубчета локум и се навива на руло. Леко се усуква и издължава, след което се навива на охлюв и се поставя в тава, постлана с пергаментова хартия. Оставя се да втаса отново до удвояване на обема, маже се с отделената част от разбърканите яйца, поръсва се с кристална захар и се набождат ореховите ядки. Пече се на 200* около 30-35 минути до готовност.





8 коментара:

  1. Страхотен е! Как вкусно се е показал локума... Мммм!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много обичам козунак с локум, Габи! Повече от всякаква модерна плънка.
      Благодаря ти!

      Изтриване
  2. Вили,
    не сме правили козунак с кисело мляко, но с лукум става чуден.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Добре , че не остана много до Великден иначе не знам как щях да издържа на всички козуначени изкушения, които ежедневно показвате. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Отчупвам ти парченце, Марте, и се радвам, че те изкушава и моят козунак!

      Изтриване
  4. Правила съм с кисело мляко. Става също така вкусен, както и с прясно, така че го препоръчвам!
    Вили, много апетитно си го поднесла!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Тили! За пръв път го направих с кисело мляко, но много ни хареса и със сигурност пак ще го правя!

      Изтриване