Традициите все още са това, което бяха. Поне що се отнася до нашата българска национална кухня. Много чужденци недоумяват как така използваме субпродуктите за храна, а не ги изхвърляме както правят те, но... явно не знаят какво пропускат. И въпреки, че още Чърчил навремето е казал: "Европа свършва там, където започват да ядат шкембе чорба", и напук на всички модерни европейци, ние все още си я уважаваме и сърбаме с удоволствие.
Заобичах шкембе чорбата още от времето на студентските ми години. Недалече от площад "Славейков" имаше една закусвалня, в която правеха божествено вкусна шкембе чорба и уникален качамак. И понеже карахме стажа си наблизо, всеки обяд прескачахме там и си вземахме задължително и двете. Вкусът им не мога да забравя и до днес.
В годините опитите ми да сготвя шкембе чорба винаги са били съпътствани с някакви промени в продукти и пропорции, с цел да я напасна за моя вкус, или по-точно да уцеля онзи вкус от шкембеджийницата на "Графа", който все още помня.
Рецептата, която ви предлагам, се оказа най-близка до него и затова реших да я споделя с вас.
Ако ви се е дояло нещо нашенско, пикантно и много вкусно, опитайте я!
Продукти:
- 500 г почистено телешко шкембе
- 1 л вода
- 500 мл прясно мляко
- 2 с.л. брашно
- 1 с.л. (равна) червен пипер
- 2-3 с.л. масло
- сол, чесън, оцет и лют червен пипер за подправяне
Приготвяне:
Шкембето се измива и слага в тенджера под налягане заедно с водата и сол на вкус. Винаги варя със сол, защото вкусът е много по-добър, а и не съм забелязала да се отразява на времето за сваряване. Вари се 30 минути ако тя е алуминиева, в хром-никелова времето е повече. В обикновена тенджера ще са необходими около 3 часа. Добре е да се уцели момента и да не се допуска преваряване. Шкембето се изважда и оставя малко да поизстине. През това време в друг съд брашното се запържва в мазнината, отстранява се от котлона и се прибавя червеният пипер. Постепенно се сипва сгорещеното мляко (отново извън котлона) при непрекъснато разбъркване и всичко се връща в бульона. Никога не слагам студено мляко, защото и това се отразява негативно на вкуса, а и на вида. Не се притеснявайте за образуване на бучки, ако разбърквате с телена бъркалка, няма никаква опасност да се появят. Чорбата се оставя да поври на слаб огън 7-8 минути. Шкембето се нарязва и се връща в тенджерата. Ври още 1-2 минутки за обединяване на вкуса и е готово.
При сервиране се подправя с лют червен пипер и счукан чесън, смесен с оцет.
Приятно сърбане :) :) и добър апетит!
Вили,
ОтговорИзтриванепо нашия Варненски край правят шкембе - чорбата с бульон, в който са варени кости от животното / свински или телешки / заедно с шкембето..След това добавят нарязаното сварено шкембе и така става много по - вкусна шкембе - чорбата.
Поздрави !
Поздрави !
Интересно, Ели! Благодаря ти за идеята, ще трябва и това да се опита...
ИзтриванеПоздрав и за теб!
Чудесна чорбичка. И аз съм намислила тези дни да приготвя, дано не излезе нещо друго.
ОтговорИзтриванеСнимките ти са страхонтни и апетитни!
Поздрави!
Добре си решила, Габи! Друго си е човек да си похапне и такава чорбица, не се отказвай!
ИзтриванеБлагодаря ти за отзива!
Хубава вечер!
Вкусотия! Аз не съм правила, но се с удоволствие я консумирам - дъщерята ѝ е майсторката!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Тили, като знам какви вкусотии майсториш, представям си каква чудна шкембе чорбица ще сътвориш с твоите ръце!
ИзтриванеПоздрави!
Много обичам! Май си я хапваме само с бащата на любимия, той й е майстор. Никой друг в семейството им не хапва, а у нас хич не се и приготвя. Ама ми е много вкусничко! Само миризмата малко ми преобръща мислите, но добре че отлита бързо...
ОтговорИзтриванеПоздрави, Вили, чудесна е чорбичката ти! :)
Хубаво е все пак, Гери, че има майстор да я приготвя и да ти прави компания, когато я похапваш. Но е лесничка, няма да те затрудни, ако опиташ!
ИзтриванеПрегръдка и усмихната вечер ти желая!
Сетих се и още нещо във връзка с това, къде "свършва" Европа... Явно е доста ограничена "територията" й, защото шкембе похапват и в Белгия. Когато бях в Брюксел, ни разказваха, че не само българите обичат този субпродукт. ;)
ИзтриванеПоздрави, Вили!
Ами тя "Европата" къде ли започва, за да свърши някъде, след като шкембе може да се намери в магазините в Англия и след като има рецепти за шкембе по френски, по италиански, по испански... Къде ще да е тая Европа!? :) :) Ех, развесели ме, Гери!
ИзтриванеВили, и ние в къщи много си я обичаме и редовно я приготвям. :)
ОтговорИзтриванеТвоята чорба изглежда много привлекателна! Снимките са много хубави!
Поздравления и прегръдки, мила!
Българинът си обича шкембе чорбата, и това е! Кой каквото ще да казва, вкусотийка си е!
ИзтриванеБлагодаря ти, Хриси! Хубав ден, па макар и със снежинки на прага на пролетта! :) :)
И аз съм и любител, Вили!
ОтговорИзтриванеНо знам от Жоро Бордовски (Диабетичната ми кухня), който беше голям кулинар и човек, че не трябва да се слага брашно в шкембе чорбата.
Правила съм я и без брашно, Веси! Но с него много повече ми харесва. По-плътна е, а и вкусът повече ми допада. Качих рецептата в една кулинарна група, и като се започна... на кого рецептата била истинска, и на кого не... Мисля, че всеки може да нагажда рецептите според вкуса си и точни правила няма, когато готвим за удоволствие у дома.
ИзтриванеБлагодаря ти за коментара, хубаво е все пак да събираме и чужди мнения, а после да извличаме най-подходящото от тях за нас!
Поздрав и усмивка от мен!