Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

11.03.2015 г.

Козуначен сладкиш с извара





До Великденските празници остава само месец и все по-често се замислям за това, какво бих могла да приготвя тогава. Не, че няма да замеся традиционния български козунак, но живо ме интересуват и по-нестандартни рецепти, които са познати в други страни. Този сладкиш е популярен в Чехия и наподобява вкуса на козунака. Много лесен за направа, без месене и втасване и безспорно много вкусен. Който иска да опита нещо сладичко с козуначен аромат и вкус, нека го изпробва, сигурна съм, че няма да съжалява!




Продукти:
  • 100 г меко масло
  • 100 г захар
  • 1 и 1/2 яйца
  • 170 г извара
  • 1 и 1/2 ч.ч. брашно (вместимост на чашата 250 мл)
  • 1 и 1/2 пакетче бакпулвер
  • 1 ванилия
  • настъргана кора от 1/2 лимон
  • 60 г стафиди
  • 1 ч.л. ром
  • орехови ядки и захар за поръсване




Приготвяне:

Мекото масло, захарта и яйцата се разбъркват с миксер до хомогенна смес. Прибавят се изварата, ванилията, лимоновата кора, ромът и отново се разбърква до гладкост. Постепенно се добавя брашното, смесено с бакпулвера. Бърка се с лъжица, като крайният резултат трябва да е меко и лепкаво тесто. В никакъв случай да не е твърдо. Количеството брашно зависи както от сочността на изварата, така и от големината на яйцата. При мен изварата беше по-сухичка и ми бяха достатъчни чаша и половина. Последно се прибавят стафидите. Ако желаете, може да ги накиснете предварително в рома, но това не е задължително. Сместа се прехвърля в продълговата форма за кекс с размери 24/10 см, постлана по дъното и стените с пергаментова хартия. Поръсва се с кристална захар и се набождат едро начупени орехови ядки.




Сладкишът се пече на 200* около 45 минути. Ако е необходимо, към края на печенето се покрива с фолио, за да не се препече отгоре. Готовността му се проверява с дървена клечица. След изваждане от фурната се оставя за малко в съда, след което се освобождава от хартията и се поставя върху скара да изстине. 
Естествено, в този вариант няма как да очаквате получаването на конци, характерни за месения козунак, но вкусът си заслужава, уверявам ви!

Адаптирано от тук.



8 коментара:

  1. Обожавам козунаци, мога да ям толкова, че да ме е срам после... ;)
    Но все се страхувам да замеся сама, затова задължително ще си запазя предложението ти, Вили! Повече от прекрасно звучи и изглежда, благодаря сърдечно, че го сподели с нас. :)
    А ето ти още един вариант, мисля, че беше аржентински: http://mousseofcoloursanddreams.blogspot.com/2013/05/blog-post.html (рецептата е тук: http://www.menumag.bg/recepta/kozunachen-venec-s-krem). Страшно е вкусен, а е и с кремче. ;)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, и аз съм като теб, ненаситна съм на всякакви козуначени вкусотийки.
      Този сладкиш с нищо няма да те затрудни, важно е само да уцелиш нужното количество брашно. Но аз съм убедена,че ще се справиш и с месените варианти, няма причини да се страхуваш, пробвай смело!
      Благодаря ти за рецептата, нестандартна е, интересна и красива! Чудесно е и това, че има кремче за пълнеж. Ще я запазя и непременно ще я опитам!
      Поздрави и хубава спокойна вечер!

      Изтриване
  2. Вили, заинтригуваме този козуначен сладкиш. Непременно ще го пробвам...
    Благодаря за рецептата и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На нас много ни се услади, Хриси! Ще се радвам да споделиш мнението си ако решиш да го направиш. Сигурна съм, че ще ти се получи перфектно!
      Прекрасен да е и твоят ден!

      Изтриване
  3. Ех, Гърненце, и това ще правя, макар че не съм голям фен на сладкишите, но...така изкушаваш с необикновените си предложения!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А ти да знаеш само как ме радваш, Петя! Обичам, когато някой се изкуши от моите рецепти и ги направи, а още повече, като сподели и резултата. Така че... запрятай ръкави и ... чакам отзиви! :) :) :)

      Изтриване
  4. Благодаря за вкусната и лесна рецепта, Получи се превъзходен сладкиш, който обра оважиите на племенниците :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ме зарадвахте, наистина! Благодаря, че споделихте резултата! Но, както се знае, освен добра рецепта, е нужно и майсторът да е добър, така, че...поздравления и за Вас! :) :)

      Изтриване