Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

23.06.2014 г.

Крем "Полента" с карамел





Този крем завладя сетивата ми в момента, в който го опитах за пръв път. Става изключително бързо и лесно, а на вкус е превъзходен. Имах в запасите си останал царевичен грис за качамак, който исках да оползотворя по някакъв начин, но във вид на десерт. Реших, че ще изпробвам варианта мляко с грис, популярен още от времето на моето детство, замествайки пшеничния грис с царевичен. Добавих аромат на портокал, който обожавам, а за финал заимствах сладката хрупкава карамелена коричка от любимия ми крем Брюле. Експериментът ми определено беше успешен и възнаграден с възклицанието "Ммм, че вкусно!..." Как да не го предложа и на вас?...




Продукти:
  • 700 мл прясно мляко
  • 7 пълни с.л. захар
  • 1/2 ч.ч. от 240 мл царевичен грис за качамак 
  • 2 ванилии
  • 1 с.л. настъргана портокалова кора
  • захар за поръсване 




Приготвяне:

Млякото и захарта се слагат на котлона в подходящ съд. Щом сместа заври, се сваля от огъня и постепенно с разбъркване се прибавя царевичният грис и ароматите. Отново се поставя на котлона и се оставя да поври на ниска степен 4-5 минути, като непрекъснато се бърка. Трябва да се получи смес с гъстотата на боза. Разсипва се в огнеупорни купички и се оставя да изстине.




 Върху всяко кремче се поръсва по една равна чаена лъжичка захар и се карамелизира с мини кухненска газова горелка. С нея се получава стъклена карамелена коричка, която запазва хрупкавостта си известно време след като изстине и придава неустоим вкус на крема. Ако не разполагате с горелка, може да поставите купичките на най-високото ниво в загрята на грил или само на горен реотан фурна на силна степен. Загряват се до карамелизиране на захарта.





22.06.2014 г.

Пълнозърнесто хлебче с шарена сол и самардала





Дали защото е с типично нашенски подправки, не знам, но хлебчетo с шарена сол и самардала определено води в моята класация по аромат и вкус. Напоследък съм на вълна хляб и експериментирам различни комбинации. Това хлебче за мен се оказа най-сполучливо от всички, които съм правила досега. Замесих го в машината за хляб, но го изпекох във фурната, за да му придам формата, която исках. Нищо не пречи обаче да се замеси и на ръка.
Ето го моето любимо дъхаво и апетитно хлебче:




Продукти:
  • 180 мл хладка вода
  • 1 ч.л. самардала
  • 1 к.л. захар
  • 1 с.л. олио
  • 1 и 1/2 ч.ч. ( с вместимост 250 мл )  пълнозърнесто брашно
  • 1/2 ч.ч. бяло брашно + 2 с.л. допълнително
  • 1 ч.л. суха мая
  • шарена сол
  • олио за намазване




Приготвяне:

В машината за хляб се поставят продуктите по реда на записване, без шарената сол и олиото за намазване. Самардалата придава неповторим аромат и вкус на хлебчето, но освен това замества и солта в рецептата, защото подправката се продава смесена с доста голямо количество сол в състава ѝ. Затова не се прибавя сол допълнително. Сухата мая се слага най-отгоре, като се заравя леко в брашното.




Включва се програма "тесто" и когато премине цикълът на месене, тестото се оставя в машината да втаса около 15-20 минути, след което се изважда и се оформя. Дели се на две равни части, които се разточват на елипси, мажат се с олио и се поръсват със смесени сминдух, смляна чубрица и червен пипер. След това се завиват на рула и се оформят като елипсовидни хлебчета. Слагат се в намазнена тава, или в тава с хартия за печене на дъното и се пъхат във фурната на 50* да втасват. След около 30 минути, или когато прецените, че са достатъчно втасали, фурната се включва на 200* и хлебчетата се пекат до готовност.





19.06.2014 г.

Торта "Дулсе де лече"





Дулсе де лече буквално означава "сладко от мляко". Десертите с него имат божествен вкус и аромат, както и тортичката, която ви представям. Приготвянето ѝ е изключително бързо и лесно. Направих я в един от случаите, когато нямах никакво свободно време, а трябваше да направя нещо сладичко за специален случай. 
Единственото условие да я направите бързо е  или предварително да си купите готово карамелизирано кондензирано мляко, или ако не намерите такова, да си го подготвите от по-рано. Аз имах в хладилника си кутийка, която бях карамелизирала и чакаше удобен случай да я използвам. Съжалявам само, че не успях да снимам тортата в разрязан вид, но със сладките неща по специални поводи понякога и това се случва... 
Ето и рецептата:

Продукти:
  • 4 готови блата за торта
  • 150 мл кипнал и охладен сироп от подсладена на вкус вода
За крема:
  • 1 консерва от 400 г каламелизирано подсладено кондензирано мляко
  • 125 г масло
  • 2 с.л. кокосови стърготини




Приготвяне:

Предварително и задължително от предния ден си подготвяте кондензираното мляко, ако не е карамелизирано фабрично. Ето как става това:
Поставяте затворената консерва с кондензирано мляко в тенджера под налягане и я заливате с вода да я покрие поне 2 см. Затваряте капака на тенджерата и поставяте на котлона. След като вентилът засвисти, засичате времето и намалявате силата на котлона. Водата трябва да ври 1 час на слабо, след което изключвате и оставяте да изстине напълно, преди да отворите тенджерата. Тогава вадите кутийката  и я поставяте в хладилника. Когато я отваряте, трябва да сте сигурни, че е студена. Иначе операцията е рискована. След тази процедура млякото се карамелизира, става по-гъсто и придобива по-тъмен цвят и по-наситен аромат. Всичко това може да го направите и в обикновена тенджера, но тогава времето за варене се увеличава на 2 - 2.5 часа.
Кремът се приготвя, като първо с миксер се разбива маслото, а след това постепенно се прибавят карамелизираното мляко и кокосовите стърготини. Вкусът на този крем е уникален.
Блатовете се сиропират и се редят, като между тях се маже от крема. Отгоре и отстрани също се измазва с крем и готовата торта се украсява с кокосови стърготини.

Свински дроб с гъби в сос от лютеница





Продукти:
  • 500 г свински черен дроб
  • 1 глава лук, голяма
  • 150 г гъби
  • 1 домат
  • 2 много пълни с.л. "Домашна едросмляна лютеница" на "Дерони"
  • чубрица
  • дафинов лист
  • черен пипер на зърна




Приготвяне:

Първо се подготвят гъбите, които се режат едро и се кипват в подсолена вода за около 5 минути, след което се отцеждат. Дробът се реже също на едри кубчета и се запържва от всички страни в дълбок тиган. Изважда се и на негово място се слага нарязаният на полумесеци лук. Когато лукът омекне добре, се прибавят гъбите и ситно нарязаният домат. 




Ястието се подправя с дафинов лист, чубрица и няколко зърна черен пипер. Посолява се и се разбърква. Когато и доматът омекне и почти се стопи, се добавя лютеницата и толкова  гореща вода, колкото да се получи не много гъст сос. Оставя се да поври няколко минути и се сваля от котлона. Поръсва се с пресен магданоз. 



18.06.2014 г.

Ванилови палачинки с праскови и мед





Продукти:
  • 2 яйца 
  • 10 пълни с.л. брашно 
  • щипка сол
  • щипка захар
  • 1 ванилия
  • прясно мляко и вода 1:1
  • 2 с.л. разтопено масло
  • праскови 
  • мед




Приготвяне:

В купа се сипват брашното, солта, захарта и ванилията. Постепенно се налива около 1 ч.ч. прясно мляко, или само толкова, че да се получи гъсто тесто, за да може да се разбият всички бучици в него. Бърка се с телена бъркалка. Добавят се яйцата, отново се разбърква до хомогенна смес и едва тогава се долива вода до необходимата гъстота. Последно се прибавя маслото. 




Палачинките може да се направят и само с мляко, но лично аз харесвам много повече този вариант, защото стават по-леки и са ми по-вкусни.
В загрят на котлона тиган се капва много малко мазнина само за първата палачинка, за следващите няма да е необходимо. С черпак се сипва от тестото и се изпичат от двете страни. Гарнират се с кубчета праскови и мед.  



13.06.2014 г.

Теменужен кекс





Продукти:
  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. захар (вместимост 250 мл)
  • 1/3 ч.ч. олио
  • 2 пълни с.л. кисело мляко
  • 1 пакетче бонбони “Теменужки“
  • 80 мл вода
  • 1 ванилия
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. сода

За крема за украса:
  • 30 г масло
  • 3 с.л. пудра захар
  • лилава безвредна боя за сладки




Приготвяне:

Предварително се подготвят бонбоните, като се счукват ситно с дървен домакински чук, поставени в по-дебел и устойчив найлонов плик. Това се прави за по-лесно стопяване. Смесват се с водата и се загряват или в микровълновата фурна, или на котлона. Бъркат се, при което се стопяват доста бързо.




Яйцата, захарта, олиото и млякото се разбиват с телена бъркалка. Прибавя се теменужената вода, която трябва да е все още топла, но не и гореща (съдът може да се постави в друг, по-голям съд със студена вода и леко да се охлади). Разбърква се и се добавя пресятото брашно, смесено с бакпулвера, содата и ванилията. Сместа се изсипва във форма за кекс и се пече на 200* до готовност. 




Когато кексът изстине напълно, се украсява с масления крем. Маслото трябва да е със стайна температура. Поставя се в тесен съд (аз използвах подходяща чаша) и се смесва със захарта. На миксера се монтира само едното краче и сместа се разбива. 




Боята се разтваря според упътването и кремът се оцветява в бледо лилав цвят. Поставя се в найлонов плик, върхът на който се срязва с ножица. Шприцова се с шарки по желание.
Препоръчвам да го хапнете на следващия ден, защото ароматът ще е още по-осезаем.
Да ви е сладко!  





9.06.2014 г.

Пълнозърнесто хлебче с овесени ядки и джинджифил





Продукти:
  • 180 мл хладка вода
  • 1 равна ч.л. сол
  • 1 к.л. захар
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 ч.ч. (изравнена от 250 мл) пълнозърнесто брашно
  • 1/2 ч.ч. фини овесени ядки
  • 1/2 ч.ч. бяло брашно + 2 с.л. допълнително
  • 1 к.л. смлян джинджифил
  • 1 ч.л. суха мая






Приготвяне:

В машината за хляб продуктите се поставят по реда на записване, като двата вида брашно, овесените ядки и джинджифилът се смесват предварително. Включва се програма “тесто“ и след приключване на цикъла на месене тестото остава в машината да втаса около 15 минути, след което се изважда върху набрашнен плот, оформя се хлебчето в желаната форма и се поръсва с овесени ядки.




 Поставя се в тава, постлана с хартия за печене и се слага във фурната. Включва се на 50* и се изчаква да втаса до удвояване на обема. Тогава градусите се увеличават на 200 и се изпича до готовност.





6.06.2014 г.

Мъфини с локум и ягодова глазура





Тази рецепта за мъфини е много достъпна и лесна за изпълнение. Продуктите, които се използват, почти винаги са на разположение във всяко едно домакинство. Ако някога ненадейно ви се прииска да се поглезите с нещо сладичко, може да си ги направите без предварителна подготовка и пазаруване. Това се отнася за основните продукти, а с добавките винаги можете да импровизирате. Локумът и ягодите можете да замените с нещо друго, което имате под ръка - шоколад, ядки, сухи плодове, а дори може да ги направите и без нито едно от тях. Вместо сметана, може да ги намажете с някакво сладко, или просто да ги поръсите с пудра захар.
Кексчетата са плътни, но мекички и много вкусни.
Комбинацията от добавките, които аз използвах е много сполучлива, препоръчвам ви я!




Продукти:
  • 1 ч.ч. кисело мляко (250 мл)
  • 1 яйце
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.л. сода
  • 2 с.л. олио
  • 1 и 3/4 ч.ч. брашно
  • 1 ванилия
  • настъргана лимонова кара
  • 1 кутия цветен локум

За глазурата:
  • 200 г заквасена сметана
  • пудра захар на вкус
  • 4-5 ягоди




 Приготвяне:

Млякото, яйцето, захарта и содата се смесват и разбъркват с телена бъркалка. Прибавя се олиото, а след това пресятото брашно, ванилията и настърганата лимонова кора. Сместа трябва да е малко по-гъста от обикновено кексово тесто.




В купички за крем карамел (при мен излязоха 16 броя) или специални форми за мъфини се поставят книжни капсули и сместа се разпределя, като не се пълнят до горе, а малко под ръба на капсулите. Отгоре се поставя по 1/2 парченце локум. Пекат се на 200* около 20 минути. Не трябва да се препичат. Готовността им се проверява с клечка за зъби. 




След изваждане от фурната се оставят няколко минути да постоят и се вадят от формичките, за да не се овлажнят. Това става много лесно, като се прекара тънък нож по стените на формичката, ако случайно са залепнали.




Глазурата се приготвя, като първо се намачкват ягодите и се претриват през фина цедка. Сокът им се смесва със сметаната и пудра захар на вкус. Ако намачкате ягодите достатъчно фино, може да ги добавите без да изхвърляте нищо. Сместа се бърка с лъжица, а не с миксер. Нанася се, когато мъфините са напълно изстинали. Украсяват се с пресни свежи ягодки.





2.06.2014 г.

Чесново хлебче с розмарин





Моето хлебче е с пълнозърнесто брашно, но може да го направите с каквото брашно предпочитате. Аз го омесих в домашната хлебопекарна, но може да се замеси и ръчно. Хлебчето е много ароматно и вкусно.




Продукти:
  • 180 мл вода с телесна температура
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. мед
  • 210 г пълнозърнесто брашно ( 1 и 1/2 ч.ч. изравнена от 250 мл)
  • 70 г бяло брашно (1/2 ч.ч.) + 2 с.л. допълнително
  • 1 к.л. чесън на прах
  • 1 к.л.наситнен сух розмарин
  • 1 ч.л. суха мая
  • розмарин за поръсване




Приготвяне:

Ако се използва машината за хляб, продуктите се поставят в реда, по който са записани. Включва се програма “тесто“. Ако е нужно, се добавят 1 или 2 лъжици брашно от записаните като допълнителни.




 След като премине цикълът на месене, тестото се оставя да втаса в машината около 15 минути и се изважда. Оформя се хубава топка и се поставя в тава с хартия за печене. Поръсва се с розмарин, който леко се притиска, и с малко брашно. Тавата се слага във фурната, която се включва на 50*. Изчаква се тестото да удвои обема си и тогава градусите се настройват на 200. 




Пече се до готовност около 25 минути след като са достигнати 200*. Изважда се от фурната, изчаква се 5 минути да се отпусне и се поставя върху скаричка, за да не се овлажни. Покрива се с кърпа и се оставя известно време да постои и отпочине, преди да се консумира.