Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

6.06.2014 г.

Мъфини с локум и ягодова глазура





Тази рецепта за мъфини е много достъпна и лесна за изпълнение. Продуктите, които се използват, почти винаги са на разположение във всяко едно домакинство. Ако някога ненадейно ви се прииска да се поглезите с нещо сладичко, може да си ги направите без предварителна подготовка и пазаруване. Това се отнася за основните продукти, а с добавките винаги можете да импровизирате. Локумът и ягодите можете да замените с нещо друго, което имате под ръка - шоколад, ядки, сухи плодове, а дори може да ги направите и без нито едно от тях. Вместо сметана, може да ги намажете с някакво сладко, или просто да ги поръсите с пудра захар.
Кексчетата са плътни, но мекички и много вкусни.
Комбинацията от добавките, които аз използвах е много сполучлива, препоръчвам ви я!




Продукти:
  • 1 ч.ч. кисело мляко (250 мл)
  • 1 яйце
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.л. сода
  • 2 с.л. олио
  • 1 и 3/4 ч.ч. брашно
  • 1 ванилия
  • настъргана лимонова кара
  • 1 кутия цветен локум

За глазурата:
  • 200 г заквасена сметана
  • пудра захар на вкус
  • 4-5 ягоди




 Приготвяне:

Млякото, яйцето, захарта и содата се смесват и разбъркват с телена бъркалка. Прибавя се олиото, а след това пресятото брашно, ванилията и настърганата лимонова кора. Сместа трябва да е малко по-гъста от обикновено кексово тесто.




В купички за крем карамел (при мен излязоха 16 броя) или специални форми за мъфини се поставят книжни капсули и сместа се разпределя, като не се пълнят до горе, а малко под ръба на капсулите. Отгоре се поставя по 1/2 парченце локум. Пекат се на 200* около 20 минути. Не трябва да се препичат. Готовността им се проверява с клечка за зъби. 




След изваждане от фурната се оставят няколко минути да постоят и се вадят от формичките, за да не се овлажнят. Това става много лесно, като се прекара тънък нож по стените на формичката, ако случайно са залепнали.




Глазурата се приготвя, като първо се намачкват ягодите и се претриват през фина цедка. Сокът им се смесва със сметаната и пудра захар на вкус. Ако намачкате ягодите достатъчно фино, може да ги добавите без да изхвърляте нищо. Сместа се бърка с лъжица, а не с миксер. Нанася се, когато мъфините са напълно изстинали. Украсяват се с пресни свежи ягодки.





Няма коментари:

Публикуване на коментар