Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

19.06.2014 г.

Торта "Дулсе де лече"





Дулсе де лече буквално означава "сладко от мляко". Десертите с него имат божествен вкус и аромат, както и тортичката, която ви представям. Приготвянето ѝ е изключително бързо и лесно. Направих я в един от случаите, когато нямах никакво свободно време, а трябваше да направя нещо сладичко за специален случай. 
Единственото условие да я направите бързо е или предварително да си купите готово карамелизирано кондензирано мляко, или ако не намерите такова, да си го подготвите от по-рано. Аз имах в хладилника си кутийка, която бях карамелизирала и чакаше удобен случай да я използвам. Съжалявам само, че не успях да снимам тортата в разрязан вид, но със сладките неща по специални поводи понякога и това се случва... 
Ето и рецептата:

Продукти:
  • 4 готови блата за торта
  • 150 мл кипнал и охладен сироп от подсладена на вкус вода
За крема:
  • 1 консерва от 400 г каламелизирано подсладено кондензирано мляко
  • 125 г масло
  • 2 с.л. кокосови стърготини




Приготвяне:

Предварително и задължително от предния ден си подготвяте кондензираното мляко, ако не е карамелизирано фабрично. Ето как става това:
Поставяте затворената консерва с кондензирано мляко в тенджера под налягане и я заливате с вода да я покрие поне 2 см. Затваряте капака на тенджерата и поставяте на котлона. След като вентилът засвисти, засичате времето и намалявате силата на котлона. Водата трябва да ври 1 час на слабо, след което изключвате и оставяте да изстине напълно, преди да отворите тенджерата. Тогава вадите кутийката  и я поставяте в хладилника. Когато я отваряте, трябва да сте сигурни, че е студена. Иначе операцията е рискована. След тази процедура млякото се карамелизира, става по-гъсто и придобива по-тъмен цвят и по-наситен аромат. Всичко това може да го направите и в обикновена тенджера, но тогава времето за варене се увеличава на 2 - 2.5 часа.
Кремът се приготвя, като първо с миксер се разбива маслото, а след това постепенно се прибавят карамелизираното мляко и кокосовите стърготини. Вкусът на този крем е уникален.
Блатовете се сиропират и се редят, като между тях се маже от крема. Отгоре и отстрани също се измазва с крем и готовата торта се украсява с кокосови стърготини.

Няма коментари:

Публикуване на коментар