Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

22.06.2014 г.

Пълнозърнесто хлебче с шарена сол и самардала






Дали защото е с типично нашенски подправки, не знам, но хлебчетo с шарена сол и самардала определено води в моята класация по аромат и вкус. Напоследък съм на вълна хляб и експериментирам различни комбинации. Това хлебче за мен се оказа най-сполучливо от всички, които съм правила досега. Замесих го в машината за хляб, но го изпекох във фурната, за да му придам формата, която исках. Нищо не пречи обаче да се замеси и на ръка.
Ето го моето любимо дъхаво и апетитно хлебче:





Продукти:
  • 180 мл хладка вода
  • 1 ч.л. самардала
  • 1 к.л. захар
  • 1 с.л. олио
  • 1 и 1/2 ч.ч. ( с вместимост 250 мл )  пълнозърнесто брашно
  • 1/2 ч.ч. бяло брашно + 2 с.л. допълнително
  • 1 ч.л. суха мая
  • шарена сол
  • олио за намазване





Приготвяне:

В машината за хляб се поставят продуктите по реда на записване, без шарената сол и олиото за намазване. Самардалата придава неповторим аромат и вкус на хлебчето, но освен това замества и солта в рецептата, защото подправката се продава смесена с доста голямо количество сол в състава ѝ. Затова не се прибавя сол допълнително. Сухата мая се слага най-отгоре, като се заравя леко в брашното.






 Включва се програма "тесто" и когато премине цикълът на месене, тестото се оставя в машината да втаса около 15-20 минути, след което се изважда и се оформя. Дели се на две равни части, които се разточват на елипси, мажат се с олио и се поръсват със смесени сминдух, смляна чубрица и червен пипер. След това се завиват на рула и се оформят като елипсовидни хлебчета. Слагат се в намазнена тава, или в тава с хартия за печене на дъното и се пъхат във фурната на 50* да втасват. След около 30 минути, или когато прецените, че са достатъчно втасали, фурната се включва на 200* и хлебчетата се пекат до готовност.







Няма коментари:

Публикуване на коментар