Продукти:
- 1 малък пакет бисквити Закуска (бели)
- 1 малък пакет бисквити Закуска (с какао)
- 200 мл прясно мляко
- 100 г орехи
- 1 пакетче халва Нуга
За крема:
- 125 г масло
- 2 с.л. пудра захар
- 130 мл сладкарска сметана
- 100 г шоколад
- 150 г течен шоколад
- 1-2 с.л. бренди или уиски
- 1 ванилия
Приготвяне:
Маслото се разбива с пудрата захар до пухкав крем. Сметаната се загрява и към нея се прибавя начупеният шоколад. Аз използвах млечен, но той може да бъде и черен, като в този случай е добре пудрата захар да се увеличи с още една лъжица. Добавят се течният шоколад и ароматите.
Сметановата смес се прибавя към разбитото масло лъжица по лъжица, като се разбърква до хомогенност, но не с миксер, за да не се втвърди сметаната.
Бисквитите се топят в хладкото прясно мляко и се редят в подходяща табла. На мен ми бяха нужни 16 бели и 16 какаови бисквити - по 8 на един ред. След всеки ред се маже крем и се поръсва със счукани орехови ядки.
Готовата торта изцяло се измазва с крем, а отгоре се редят малки кубчета от халвата Нуга, поръсва се с орехи и се шприцова с течен шоколад.
Препоръчвам ви да консумирате тортата на стайна температура, за да ѝ се насладите истински. Или я извадете от хладилника известно време преди да я поднесете, или пъхнете порцийките в МВ много внимателно за не повече от 5 - 6 секунди, за да се отпусне масленият крем.
Препоръчвам ви да консумирате тортата на стайна температура, за да ѝ се насладите истински. Или я извадете от хладилника известно време преди да я поднесете, или пъхнете порцийките в МВ много внимателно за не повече от 5 - 6 секунди, за да се отпусне масленият крем.
Много хубава тортичка, а и лесна в направата. Сниките са много хубави. благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеВили, слюнки ми потекоха от твоята торта! Великолепно предложение и отлично изпълнено! Просто прелест отвсякъде! Слънчев ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, момичета! Тортата наистина е невероятно вкусна и на мен ми е любимата! Поздрави от мен!
ОтговорИзтриванеМожете ли да кажете за колко се топят бисквитите в мляко ?
ОтговорИзтриванеБисквитите само се топват в млякото за секунда-две и се вадят. Не бива да се държат повече, защото тези бисквити не са така плътни като обикновените и попиват по-бързо. Не е добре да бъдат много напоени, тъй като омекват и от крема след това.
ОтговорИзтриванеА сметановата смес се прибавя към маслото студена нали?
ОтговорИзтриванеКогато към горещата сметана се прибави шоколадът, а след това и течният шоколад, сместа се охлажда достатъчно. Принципно не трябва да е гореща.
Изтриване