Какво по-прекрасно от това, сутрин да усетиш аромата на домашно приготвена закуска, да си налееш чаша мляко с какао и да се отдадеш на едно истинско вкусно удоволствие...
За жалост, обикновено това може да се случи само в почивните дни, но пък така усещането е още по-приятно и насладата е още по-голяма!
Този път ви предлагам за закуска бухтички - традиционни, лесни, пухкави и много бързи за приготвяне. Прекрасни са и не изискват много продукти.
Ето и рецептата:
Продукти
- 1 ч.ч. кисело мляко (вместимост 250 мл)
- 1 ч.л. сода
- 1 яйце
- щипка сол
- щипка захар
- 500 г брашно (дозата е приблизителна)
Приготвяне:
Киселото мляко се смесва със содата и се разбърква до шупване. Прибавят се яйцето, солта и захарта, след което постепенно се добавя брашно и се меси до получаването на средно меко тесто. Разточва се върху набрашнен плот до дебелина от 5-6 мм и с формичка или тънкостенна чаша се изрязват кръгчета. Излишното тесто от изрезките се премесва и също се разточва. Реже се с нож на фигурки по желание, за да не остава излишък от него.
Другият вариант е да се изпържат изрезките във вида, в който са се получили първоначално, така, както правеше моята баба, а ние като деца много се забавлявахме с тях, защото се получаваха интересни причудливи форми.
Бухтичките можете да комбинирате с каквото пожелаете - сирене, сладко, мед, течен шоколад... И непременно с чаша топло мляко с какао като мен!
Ее, шегувам се, прекрасно се съчетават и с айрян, кафе, чай, а защо не и с чаша домашно приготвена боза...
И ако баба ме беше събудила с тях- безценно!Поздрави!
ОтговорИзтриванеТези бухтички си ги слагам в любимите. Няма д апропусна да ги направя на близките си, Вили! Пoздрави!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ви харесват! Лесни са, а и противно на очакванията, не поемат мазнина и не са тежка закуска! Ако ги опитате - да ви е сладко!
ОтговорИзтриване