Продукти:
- 20 г прясна мая
- 300 г кисело мляко
- 100 мл. вода
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. мед
- 1 ч.л. сол
- около 600 г брашно
- 100 г меко масло
- 1 яйце за намазване
- семена за поръсване - мак, сусам, лен, слънчоглед
Приготвяне:
Маята се поръсва със захарта, полива се с хладката вода и всичко се разбърква до разтварянето ѝ. Прибавят се млякото, медът и постепенно се слага от брашното, смесено със солта. Меси се средно меко тесто, което се покрива с кърпа и се оставя 30 минути да отпочине. Дели се на 3 равни части, които се разточват на кръгли кори с големината на тавата, в която ще се пече питата. Редят се една върху друга в намазнената тава, като всяка се маже с по 1/3 от мекото масло. С остър нож се правят срезове едновременно през трите кори така, както се реже торта, но не се започва точно от центъра, а на 1 - 2 см от него. Казано по-образно - очертава се кръгче с диаметър 3 см в центъра и започвайки от него, тестото се реже като торта. Всяко триъгълниче се усуква, като в средата всички те остават свързани. Така оформената пита отново се покрива и оставя да втаса, след което се намазва с разбито яйце и се поръсва със семена. Пече се в загрята на 200* фурна до златиста коричка. След изваждане от фурната се оставя покрита с кърпа за 10-15 минути.
Вкусна пита, пък и с масълце. Трябва да е чудесна!
ОтговорИзтриване