Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

11.09.2014 г.

Царевичен хляб в домашна хлебопекарна





Този хляб е едновременно пухкав и плътен, колкото и странно да ви се струва това съчетание. Вкусът му е невероятен, а ако го опитате топъл, ще се насладите и на аромата му. 

Продукти:

За 500 г хляб
  • 120 мл кисело мляко
  • 60 мл вода
  • 2 с.л. олио
  • 1 равна ч.л. сол
  • 1 равна ч.л. захар
  • бяло брашно - 2 равни мерителни чаши (от 250 мл) 
  • царевичен грис - количеството му да заема обем от 50 мл 
  • 1 ч.л. суха мая

Приготвяне:

Киселото мляко се смесва с водата и леко се затоплят. Бялото брашно се пресява и се смесва с царевичния грис. Продуктите се поставят в машината за хляб в последователността, в която са записани. Маята се поставя най-отгоре, като леко се заравя с лъжица. 
Включва се програма "основна", чиято продължителност е 3 часа. Когато се оформи топка, тя не трябва да лепне по стените. Ако е необходимо, се добавя още малко бяло брашно, но много внимателно, за да не се предозира. При мен това количество беше достатъчно, но понякога гъстотата на млякото, или видът брашно, което използвате, може да изискват малка промяна в дозировката.
Да ви е вкусно!


Няма коментари:

Публикуване на коментар