Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

16.09.2014 г.

Бухтички





Какво по-прекрасно от това, сутрин да усетиш аромата на домашно приготвена закуска, да си налееш чаша мляко с какао и да се отдадеш на едно истинско вкусно удоволствие...
За жалост, обикновено това може да се случи само в почивните дни, но пък така усещането е още по-приятно и насладата е още по-голяма! 
Този път ви предлагам за закуска бухтички - традиционни, лесни, пухкави и много бързи за приготвяне. Прекрасни са и не изискват много продукти. 
Ето и рецептата:




Продукти
  • 1 ч.ч. кисело мляко (вместимост 250 мл)
  • 1 ч.л. сода
  • 1 яйце
  • щипка сол
  • щипка захар
  • 500 г брашно (дозата е приблизителна)




Приготвяне:

Киселото мляко се смесва със содата и се разбърква до шупване. Прибавят се яйцето, солта и захарта, след което постепенно се добавя брашно и се меси до получаването на средно меко тесто. Разточва се върху набрашнен плот до дебелина от 5-6 мм и с формичка или тънкостенна чаша се изрязват кръгчета. Излишното тесто от изрезките се премесва и също се разточва. Реже се с нож на фигурки по желание, за да не остава излишък от него.




 Другият вариант е да се изпържат изрезките във вида, в който са се получили първоначално, така, както правеше моята баба, а ние като деца много се забавлявахме с тях, защото се получаваха интересни причудливи форми.




Бухтичките можете да комбинирате с каквото пожелаете - сирене, сладко, мед, течен шоколад... И непременно с чаша топло мляко с какао като мен! 
Ее, шегувам се, прекрасно се съчетават и с айрян, кафе, чай, а защо не и с чаша домашно приготвена боза...  





3 коментара:

  1. И ако баба ме беше събудила с тях- безценно!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Тези бухтички си ги слагам в любимите. Няма д апропусна да ги направя на близките си, Вили! Пoздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Радвам се, че ви харесват! Лесни са, а и противно на очакванията, не поемат мазнина и не са тежка закуска! Ако ги опитате - да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване