Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

26.05.2014 г.

Яйца по панагюрски с праз





Продукти:
  • 6 яйца
  • 200 г сирене
  • 1 кофичка кисело мляко
  • 1 стрък праз
  • 2 с.л. олио
  • 20 г масло
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 2 скилидки чесън
  • лют червен пипер
  • магданоз
  • сол

Приготвяне:

В тиган с незалепващо покритие се налива подсолена вода и се поставя на котлона да заври. Намалява се силата на огъня и от ниско се чукват яйцата. След като се забулят, яйцата се изваждат. В чиниите за сервиране се разпределят натрошеното сирене и млякото. Прибавя се съвсем малко от водата в тигана, както и счуканият чесън и се разбърква. Отгоре се подреждат яйцата. Отделно в смесените олио и масло се запържва нарязаният праз до омекване. Отстранява се от огъня, добавя се червеният пипер и се изсипва върху порциите. По желание се поръсват с лют червен пипер и пресен магданоз. 
В пролетния сезон празът може да бъде заменен с пресен лук, а в останалото време успешно може да се използва и стар кромид лук.



Няма коментари:

Публикуване на коментар