Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

18.05.2014 г.

Агнешка чорба с прясна мащерка






Продукти:
  • 1 купичка сварени агнешки дреболии
  • 1 морков 
  • 1 връзка пресен лук
  • 1 по-голям картоф
  • 4 с.л. ориз
  • пресен джоджен
  • прясна мащерка
  • чубрица
За застройката
  • 1 яйце
  • 150 г кисело мляко





Приготвяне:

Агнешките дреболии се почистват и сваряват, след което се режат на дребно.
В тенджера се налива 1.6 л вода и се посолява. Слага се на котлона и щом заври, се пуща измитият ориз и се изчаква да поври около 5 минути. Добавят се картофът, нарязан на 4 и наситненият морков. 






Малко по-късно, когато оризът и картофът са почти уврели, се прибавят пресният лук, нарязан заедно с перата, чубрицата, джодженът и мащерката. Дреболийките също се пущат в чорбата, за да се обединят всички вкусове и аромати. След като поврат 5 минути, тенджерата се отстранява от котлона. Картофените парченца се изваждат и леко се смачкват с лъжица, за да се разтрошат, но в никакъв случай да не стават на пюре, а да се усещат при консумацията. Чорбата се оставя няколко минути да поизстине и се застройва. При поднасянето се поръсва с листенца прясна мащерка.




2 коментара:

  1. Никога не съм опитвала агнешка чорба с мащерка.Само с джоджен.А така хубаво звучи! ще опитам непременно,благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е много сполучлива комбинацията, Йоли! За пръв път я направих по този начин и много ни хареса. А чубрицата заимствах от едно крайпътно заведение в търновския край. Там правят агнешката чорба само с нея. Винаги досега съм я готвила единствено с джоджен, но експериментът си струваше. Радвам се, че идеята ти е харесала!

      Изтриване