Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

15.05.2014 г.

Торта "Шарлота" с малиново парфе и ягоди





Една прекрасна торта, отново по специален случай. Този път без любимите ми шоколад и ядки, а изцяло съобразена с вкуса на дъщеря ми, защото поводът да я направя беше нейният рожден ден.
Тортата е много лека и свежа, с ароматни пресни ягоди и подходяща за сезона. Може да използвате крем с аромат по желание, както и плод, какъвто предпочитате. Може кремът да е с вкус, идентичен на плода, с който ще я украсите, или да подберете любимата ви комбинация. 
Количествата продукти са подходящи за торта с диаметър 22-24 см.




Продукти:
  • 30 бишкоти „Савоярди“ (приблизително)
  • 1 пакет инстантен крем „Його“ на Д-р Йоткер с вкус на малина
  • 15 г желатин
  • 150 г гъсто кисело мляко
  • 2 с.л. пудра захар
  • 200 мл сладкарска сметана
  • 200 мл прясно мляко за крема + 100 мл за желатина
  • 1 ванилия
  • 1 пакетче „Червена глазура за торти“ на Stilla 
  • ягоди за украса
  • прясна мента




Приготвяне:

Желатинът се смесва с млякото и след като набъбне се загрява в МВ за много кратко, само до стопяване. Оставя се да поизстине.
Ринг от форма за торта се поставя в подходяща чиния или табла. По стените се редят бишкотите, предварително скъсени с около 1/4. Дъното също се постила с бишкоти, като всички празни пространства се запълват с парченца от изрезките. 




Инстантният крем се смесва с млякото и се разбива с миксер. Прибавя се киселото мляко заедно с пудрата захар и ванилията и отново се разбива. Сметаната се бие, но не много, само леко да стегне. Прибавя се към сместа, като се бърка с шпатула. Охладеният, но все още течен желатин също се добавя, след което всичко се разбива отново с миксер до хомогенна смес. 




Тортата се поставя в хладилника за известно време.
Глазурата се приготвя според упътването и се нанася, като преди това се редят нарязани за украса плодове. При сервирането се гарнира с цели плодове и връхчета от прясна мента.





Няма коментари:

Публикуване на коментар