Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

22.02.2014 г.

Содени питки





Признавам си, че в кухнята слабост са ми тестените неща. Доставя ми голямо удоволствие да ги приготвям. Харесвам аромата, който се носи навсякъде, когато ги пека. А и у дома всички обичаме да ги похапваме. 
Тези содени питки са от Йоли, чийто блог и предаване следя и много ѝ се възхищавам. Тук е мястото да ѝ благодаря за подкрепата и съветите при създаването на блога ми. Благодаря ти, Йоли!




Единствената промяна, която съм направила в тази рецепта е, че ги поръсих с ким вместо с кимион. Всичко друго спазих. Ако ги пробвате, ще се уверите, че са удивително вкусни.




Продукти:
  • 200 г кисело мляко
  • 1 равна ч.л. сода
  • 1 равна ч.л. сол
  • 2 яйца
  • 2 с.л. олио
  • около 2 и 1/2 ч.ч. брашно
  • 50 г масло
  • 100 г сирене
  • 100 г кашкавал
  • ким за поръсване




Приготвяне:

Киселото мляко и содата се смесват. Прибавят се разбърканите яйца с олиото, както и брашното, в което е сложена солта. Тестото не трябва да е много гъсто. Последно се добавят сиренето и кашкавалът, нарязани на малки кубчета, както и щипка ким.
Половината масло се стопява и с намаслени длани се оформят 8 - 9 питки. Редят се в тава с хартия за печене на разстояние една от друга, защото при печенето увеличават размера си. С пръст се правят дупчици отгоре и се пъха по парченце от останалото масло.Поръсват се с ким  и се пекат на 190* около 20 - 25 минути.
Да ви е сладко!



2 коментара:

  1. Прекрасно изглеждат тези питки! Ммм .. и снимките са много апетитни. Благодаря ти мила за доверието, което имаш в мен и за цялата титоплота и хубави думи. Успех на блога ти, старта му е впечатляващ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йоли, знаеш, че твоята оценка и твоето "Ммм..." означават много за мен. Ти ме насърчи, и продължаваш да го правиш! Благодаря ти!

      Изтриване