Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

9.02.2014 г.

Раци в бяло вино и босилек




   
Когато се върнахме от морето, скаридите, с които ни посрещнаха нашите приятели и чиято рецепта вече публикувах, не ни излизаха от ума. И тъй като честичко ходим за риба, решихме да опитаме нещо подобно и с раци. Един ден със съпруга ми метнахме въдиците и рачилото в колата и поехме към язовир Печеняка. Е, извадихме късмет, раци колкото искаш...




Получи се страхотно вкусен специалитет. Ето я моята рецепта с раци: 

Продукти:
  •   15-20 рака
  •   1 с.л. масло
  •   1 ч.л. олио
  •   1/4 малка глава лук
  •   50 мл бяло вино
  •   3-3 с.л. лимонов сок
  •   сол на вкус 
  •  2-3 листа пресен босилек 

Приготвяне:

Раците се пущат в кипяща вода със сол и се варят 15 минути. Отцеждат се без да се мият, за да запазят вкуса си. Изважда се месото от щипките и опашката. В тиган със загрятата мазнина първо се запържва лукът, нарязан много ситно. Прибавя се месото от раците, посолява се и след 3-4 минути се налива виното. Босилекът се скълцва дребно и само минутка след добавянето му тиганът се отстранява от огъня. Овкусява се с лимоновия сок и е готово за поднасяне.
За съжаление успях да снимам раците само в етапа след сваряването им, но следващия път ще го направя в завършения им вид, обещавам.







Няма коментари:

Публикуване на коментар