Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

9.02.2014 г.

Гюзлеми





И отново спомени. Този път от моето детство. В онези студени зимни дни, когато играехме до забрава на пързалката, търкаляхме се в снега и едва когато се приберяхме вкъщи, разбирахме колко сме премръзнали и изгладнели. Спомням си не един такъв случай, когато още с отварянето на вратата у дома усещах уханието на мамините неповторими гюзлеми. Изпечени на сача, напръскани със солена водичка и намазани с масълце (онова, чийто вкус помним от нашето детство). Е, признавам си, че не бих могла да повторя вкуса на мамините гюзлеми, но и тези, които ще ви покажа, са много, наистина много вкусни. Моите са с мая, а мамините не бяха, моите са печени на тиган, а мамините на сач. Моето тесто замесих в машината за хляб, но въпреки това са превъзходни!




Продукти:
  •  250 мл хладка вода
  •  15 г прясна мая
  •  1 с.л. олио
  •  1 равна ч.л. захар
  •  3 мерителни чашки брашно, с вместимост 250 мл или около 400 г
  •  1 ч.л. сол   
За плънката:
  •  200 г сирене
  •  смесени червен пипер, смляна чубрица и сминдух
  •  50 г меко масло

Приготвяне:

В машината за хляб се поставят всички продукти за тестото в реда, в който са записани, като маята се размива във водата и се включва програма  "тесто". Програмата е с втасване, но ако тестото бухне достатъчно по-рано от предвиденото, се вади и се дели на 5 части. Всяка от тях се разточва върху набрашнена повърхност на кръг с големината на чиния за сервиране. Маже се с мекото масло, поръсва се с подправките и  натрошеното сирене и се навива на руло. След това рулото малко се разтяга и усуква, а после се оформя като охлюв. С точилката леко се разточва. Когато всички гюзлеми са готови, се загрява незалепващ тиган, капва се много малко олио преди всяка да се постави в него и така  се пекат от двете страни. Щом се извадят, гюзлемите се пръскат с много малко количество подсолена водичка и се мажат с масълце.




















Няма коментари:

Публикуване на коментар