Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

9.02.2014 г.

Пирожки




Пирожките ми напомнят за моите студентски години, когато бяха любимата ми закуска. Близо да трамвайната спирка на Красно село имаше една баничарница, в която правеха уникално вкусни пирожки. Често сутрин, отивайки на лекции, с приятелката ми се отбивахме първо там. Не можех да им се насладя! Струваше ми се, че мога да ги ям по всяко време и че никога няма да ми омръзнат. Топли, меки и уханни! Днес, за съжаление, човек никъде не може да си купи толкова вкусни пирожки.
Пробвала съм няколко рецепти през годините, но винаги се е получавал доста по - различен резултат. Тази, която ви представям тук, се доближава доста до оригиналния вкус и е най - доброто ми попадение. 
Ето моите пирожки:


 Продукти:
  • 150 мл прясно мляко
  • 1/3 кубче мая ( 14 гр. )
  • 1 яйце
  • 1/2 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  •  брашно (около 400 г)
  • 150 г сирене 
  За паниране:
  •  2 яйца
  •  100 г галета
  •  1 ч.ч. олио

Приготвяне:

Маята се разтваря в млякото със захарта. Прибавят се яйцето, солта и толкова брашно, колкото да се получи средно меко тесто. Омесва се добре, покрива се с кърпа и се оставя да втаса около 40 минути. Дели се на 3 части и всяка се разточва на дълга, не много широка лента. В редица по дължина се поставя натрошеното сирене и се завива руло, като сиренето се прихлупва само веднъж, а краят се маже с вода да залепне. Ако е нужно, всяко руло леко се издължава допълнително с ръце и се реже  на 5 - 6 части (получават се общо около 18 пирожки). Топят се първо в разбито яйце, после се овалват в галета и се пущат в загрятата мазнина, която трябва да е повече, за да се получи маслена баня. 


9 коментара:

  1. Анонимен2 май 2015 г., 18:04

    Изненадана съм , 4е порожките се панират ? не знаех за това ? но ще пробвам сигурна съм ,4е ще са хрупкави и вкусни ; )

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Панировката наистина ги прави по-хрупкави и вкусни. Опитайте, сигурна съм, че ще ви харесат така!

      Изтриване
  2. Отговори
    1. И аз благодаря, надявам се да ви допадне вкуса им!

      Изтриване
  3. Анонимен8 май 2015 г., 18:40

    а брашното приблизително колко се слага

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Брашното е приблизително 400 г, но тази доза е относителна. Прибавя се постепенно до получаване на средно меко тесто.

      Изтриване
    2. Анонимен8 май 2015 г., 18:54

      Благодаря!!!

      Изтриване
  4. Ще ги пробвам непременно, а също и рогчетата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не пропускай, Веси, заслужават си и двете рецепти!

      Изтриване