Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

9.02.2014 г.

Торта "Шоколадово парфе"






Тази торта направих за първи път за рождения ден на дъщеря ми. Нямах необходимото време за печене на блат, затова предпочетох да е с бишкоти. Не отнема много време и е невероятно вкусна. Ухае на кафе и шоколад. Аз обожавам тъмен шоколад, но ако обичате белия, може да направите крема по средата вместо с черен, с бял.
Ето моят вариант:  







   Продукти за блата:
  •  200 г бишкоти " Савоярди"
  •  1 пак. кафе "3 в 1"

   За крем 1
  •  80 г масло
  • 100 г тъмен шоколад 
  •  2 с.л. пудра захар 

   За крем 2 
  •  80 г масло
  •  100 г тъмен шоколад
  •  2 ч.л. мляно кафе
  •  2 яйца
  •  10 г желатин
  •  250 г сладкарска сметана 
  •  100 г захар  





  За украса
  • какао за поръсване 
  • шоколад за настъргване 




Приготвяне:

Върху подноса, в който ще се сервира тортата, се поставя ринга на форма с диаметър 26 см. Стените се обличат в целофан. Бишкотите се топят за кратко в хладко кафе "3 в 1". То се приготвя, като пакетчето се разтваря в 250 мл. гореща вода и се охлажда. Празните места се попълват с парченца бишкоти. 
За крем 1  всички продукти се стопяват в микровълновата фурна много внимателно. Оставят се в камерата за кратко, докато се стегнат и се разбиват с миксер не много дълго, а само до получаването на лек крем. 
За крем 2 отново в микровълновата фурна се стопяват шоколадът и маслото. Към тях се прибавят горещото кафе, приготвено със 160 мл. вода, а след това и двата жълтъка. Следва желатинът, който набъбва с малко студена вода и се стопява или на водна баня, или в микровълновата фурна. Цялата смес се охлажда и към нея постепенно се добавят разбитата сметана и разбитите със захар белтъци.





Тортата се сглобява, като върху бишкотите се намазва тъмният крем, а върху него по - светлият. Щом стегне, се маха рингът, а тортата се поръсва с едри стружки шоколад и какао.




2 коментара:

  1. Здравейте,да попитам:за крем номер 2-разбитиТЕ белтъЦИ-прочетох ЕДНО яйце?Благодаря предварително,ще се радвам ,да ми отговорите,рецептата ми хареса!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веднага поправих. Яйцата са две, като първо към маслото, шоколада и кафето се прибавят жълтъците, а най-накрая разбитите със захар белтъци.

      Изтриване