Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

2.04.2017 г.

Козунак





Този път реших да направя семпъл класически козунак. Без да го оформям на руло с плънка, без добавка на сушени плодове, локум, или ядки. Досега съм месила козунаците или в домашната хлебопекарна, или на ръка. За пръв път реших да използвам кухненския робот, който ми е голям помощник в кухнята, но никога не бях приготвяла тесто в него. Единственото важно условие, което трябва да се спазва е да не се превишават количеството тесто и времето за месене, позволени в упътването, за да не се претовари мотора. Ако имате хлебопекарна и робот, препоръчвам хлебопекарната, при която измиването след замесване става много лесно. Но ако разполагате само с кухненски робот, пробвайте и този вариант. По-бързо и по-нетрудоемко е отколкото ръчното месене.




Продукти:
  • 200 мл прясно мляко
  • 3/4 ч.ч. захар (с вместимост 250 мл)
  • 7 г суха мая Йоткер
  • 3 яйца
  • 90 мл мазнина (равни части стопена мас, разтопено масло и олио)
  • 550 г брашно
  • 2 ванилии
  • настъргана кора от 1 лимон




Приготвяне:

В купата на кухненския робот се поставят леко затопленото прясно мляко, захарта и маята, като се разбъркват с лъжица. Монтира се пластмасовата приставка за тесто. Сместа се оставя да престои 15 минути, за да се активира маята. През това време се подготвят останалите продукти. Брашното се пресява, маста и маслото се стопяват и смесват с олиото. Яйцата се разбъркват и се отделя малко за намазване, а лимоновата кора се настъргва. 
Когато маята се активира, в купата се добавят половината мазнина и останалите продукти, без брашното. Включва се робота и се оставя на ниски обороти. Брашното се прибавя постепенно на части. Щом се заформи тесто, също постепенно и на части се добавя и останалата мазнина до поемането ѝ. (Внимавайте да не прегреете мотора. Не превишавайте времето за месене, указано в упътването и оставяйте уреда да почива, ако е необходимо). Готовото тесто се прехвърля в подходящ съд, покрива се и се оставя на топло да втаса. Когато удвои обема си, се оформя на плитка, прехвърля се в тавата за печене (с пергаментова хартия на дъното) и втасва повторно. Намазва се с отделената част от яйцата, смесена със съвсем малко прясно мляко и се поръсва с кристална захар. Пече се в загрята фурна на 190-200* около 30-35 минути. Ако е необходимо, по средата на печенето се покрива с лист фолио, за да не потъмнее коричката.



2 коментара:

  1. Семпъл, но прекрасен, браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Беше по поръчка на дъщеря ми, която го предпочита в този вид - съвсем натурален. Но и на мен много ми хареса, въпреки, че съм почитател на всякакви плънки и всевъзможни добавки.

      Изтриване