Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

6.04.2017 г.

Козуначени кифлички и малки козуначета





Продукти:
  • 100 мл прясно мляко
  • 60 мл мазнина (1:1 стопено масло и олио)
  • 2 яйца
  • щипка сол
  • 350 г брашно
  • 100 г захар (6 супени лъжици)
  • настъргана кора от 1/2 лимон
  • 2 ванилии
  • 7 г суха мая
  • 200 г мармалад от сливи




Приготвяне:

Всички продукти трябва да са на стайна температура. В машината за хляб се поставят последователно млякото, смесената мазнина, щипката сол и двете предварително разбъркани яйца (отделя се 1 лъжица за намазване). Брашното се пресява и към него се прибавят захарта, ванилиите и лимоновата кора (аз сложих и портокалова). Разбъркват се и се прибавят в контейнера. Най-отгоре се поставя маята и леко се заравя в брашното. 






Включва се програма "Тесто". Щом приключи бавното разбъркване и започне бързото месене, на няколко пъти се добавят по още 4-5 капки олио. Когато свърши целият цикъл на месене (първоначалното тристепенно месене, 5 минутната почивка и второто десетминутно месене), тестото се изважда и прехвърля в намазнен найлонов плик, поставя се в подходящ съд и се покрива с кърпа. Оставя се на топло да втаса. Ако хлебопекарната ви е по-голяма и не се притеснявате, че тестото ще стигне до прозорчето, може да го оставите да втаса в машината до момента, в който прецените, че е готово за оформяне.






След втасването на тестото се оформят кифлички и малки козуначета. За кифличките се разточват елипси, в единия край на които се правят нарези с нож.




В другия край се поставя плънка от сливов мармалад. Най-подходящ е този, който се продава на калъпи и се реже с нож. Той не протича и тестото около него се изпича много добре, без да остава клисаво. Навиването започва от края с плънката. Щом се навие на руло, се завива на кравайче. За козуначетата се оформят фитили, които се усукват и правят на възли или на осморки.




Оформените кифлички и козуначета се редят в голяма тава върху хартия за печене и се оставят във фурната за повторно втасване. Тя се включва на 50* и щом загрее, се изключва. Ако е необходимо, може да се подгрее още един-два пъти, като се внимава да не превтаса тестото.






Когато кифличките втасат, се изваждат, мажат се с отделеното яйце, смесено с малко прясно мляко и олио, поръсват се с кристална захар и се пекат в загрятата вече на 190* фурна до готовност.



8 коментара:

  1. Може ли тестото да се омеси на ръка? Маята трябва ли предварително да е втасала преди да се добави към брашното?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, тестото може да се омеси и на ръка. Принципно не е необходимо със сухата мая да се прави закваска (препоръчвам мая Д-р Йоткер). Ако все пак държите на това, може да я смесите с малко мляко и лъжица захар, след това да я оставите 10-15 минути на топло, при което тя леко набъбва. Освен това сухата мая може да заместите с около 1/3 кубче жива мая.

      Изтриване
  2. Невероятна рецепта,замесих тестото с идеята да направя същите кифлички,но после реших да го опека като голям козунак.... Уникален

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че рецептата ви е харесала. Следващият път опитайте и кифличките, с мармалад стават чудесни, но каквато и плънка да сложите, съм сигурна, че ще ви се усладят!

      Изтриване
  3. И кифличките станаха уникални! Благодаря Вили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за споделянето, Ники! Браво, справила си се чудесно!

      Изтриване
  4. Отговори
    1. За празника си заслужава да се постараем, Веси. Получиха се много вкусни с мармалада, който се предлага на калъпи. За пръв път го използвам и разбрах, че е много подходящ за плънки.

      Изтриване