Продукти:
- 100 мл прясно мляко
- 60 мл мазнина (1:1 стопено масло и олио)
- 2 яйца
- щипка сол
- 350 г брашно
- 100 г захар (6 супени лъжици)
- настъргана кора от 1/2 лимон
- 2 ванилии
- 7 г суха мая
- 200 г мармалад от сливи
Приготвяне:
Всички продукти трябва да са на стайна температура. В машината за хляб се поставят последователно млякото, смесената мазнина, щипката сол и двете предварително разбъркани яйца (отделя се 1 лъжица за намазване). Брашното се пресява и към него се прибавят захарта, ванилиите и лимоновата кора (аз сложих и портокалова). Разбъркват се и се прибавят в контейнера. Най-отгоре се поставя маята и леко се заравя в брашното.
Включва се програма "Тесто". Щом приключи бавното разбъркване и започне бързото месене, на няколко пъти се добавят по още 4-5 капки олио. Когато свърши целият цикъл на месене (първоначалното тристепенно месене, 5 минутната почивка и второто десетминутно месене), тестото се изважда и прехвърля в намазнен найлонов плик, поставя се в подходящ съд и се покрива с кърпа. Оставя се на топло да втаса. Ако хлебопекарната ви е по-голяма и не се притеснявате, че тестото ще стигне до прозорчето, може да го оставите да втаса в машината до момента, в който прецените, че е готово за оформяне.
След втасването на тестото се оформят кифлички и малки козуначета. За кифличките се разточват елипси, в единия край на които се правят нарези с нож.
В другия край се поставя плънка от сливов мармалад. Най-подходящ е този, който се продава на калъпи и се реже с нож. Той не протича и тестото около него се изпича много добре, без да остава клисаво. Навиването започва от края с плънката. Щом се навие на руло, се завива на кравайче. За козуначетата се оформят фитили, които се усукват и правят на възли или на осморки.
Оформените кифлички и козуначета се редят в голяма тава върху хартия за печене и се оставят във фурната за повторно втасване. Тя се включва на 50* и щом загрее, се изключва. Ако е необходимо, може да се подгрее още един-два пъти, като се внимава да не превтаса тестото.
Когато кифличките втасат, се изваждат, мажат се с отделеното яйце, смесено с малко прясно мляко и олио, поръсват се с кристална захар и се пекат в загрятата вече на 190* фурна до готовност.
Може ли тестото да се омеси на ръка? Маята трябва ли предварително да е втасала преди да се добави към брашното?
ОтговорИзтриванеРазбира се, тестото може да се омеси и на ръка. Принципно не е необходимо със сухата мая да се прави закваска (препоръчвам мая Д-р Йоткер). Ако все пак държите на това, може да я смесите с малко мляко и лъжица захар, след това да я оставите 10-15 минути на топло, при което тя леко набъбва. Освен това сухата мая може да заместите с около 1/3 кубче жива мая.
ИзтриванеНевероятна рецепта,замесих тестото с идеята да направя същите кифлички,но после реших да го опека като голям козунак.... Уникален
ОтговорИзтриванеРадвам се, че рецептата ви е харесала. Следващият път опитайте и кифличките, с мармалад стават чудесни, но каквато и плънка да сложите, съм сигурна, че ще ви се усладят!
ИзтриванеИ кифличките станаха уникални! Благодаря Вили!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за споделянето, Ники! Браво, справила си се чудесно!
ИзтриванеФантастични, Вили!
ОтговорИзтриванеЗа празника си заслужава да се постараем, Веси. Получиха се много вкусни с мармалада, който се предлага на калъпи. За пръв път го използвам и разбрах, че е много подходящ за плънки.
Изтриване