Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

8.04.2017 г.

Великденски aроматни курабийки






Продукти:

  • 2 яйца
  • 180 г захар
  • 100 мл олио
  • 120 мл кисело мляко
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. настъргана лимонова кора
  • 1 ч.л. настъргана портокалова кора
  • 1/2 ч.л. канела
  • 1 ванилия
  • 310 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер






Приготвяне:

Яйцата и захарта се разбъркват с телена бъркалка. Прибавя се олиото и отново се разбърква. Добавя се киселото мляко, смесено със содата, а след това ароматните подправки. Брашното се пресява, смесва се с бакпулвера и се прибавя на части към сместа. Трябва да се получи меко тесто, което се меси съвсем кратко и се оформя на топка.






Готовото тесто се разточва върху набрашнен плот (леко лепнещо е, помагайте си с поръсване на брашно). Изрязват се формички, а с остатъците се оформят топчета, или фигурки по желание. Подреждат се в тава, постлана с хартия за печене, леко се намокрят отгоре с четка и се поръсват с кристална захар. 






Пекат се в загрята на 200* фурна около 12-14 минути до съвсем лека промяна на цвета, за да не се втвърдят. След като изстинат, се съхраняват в затворена кутия, или найлонов плик, за да останат меки и пръхкави.






5 коментара:

  1. Станаха прекрасни и вкусни. Само, че ми пое доста повече брашно от 310г

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Количеството зависи много както от самото брашно, така и от големината на яйцата. Радвам се, че са ви харесали! Весели празници!

      Изтриване
  2. Благодаря, Весели празници и на Вас! Наистина са много вкусни.

    ОтговорИзтриване
  3. Много веселички са:)
    Светъл празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Христос воскресе! Весели Великденски празници, Веси!

      Изтриване