Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

5.03.2017 г.

Питки Охлювчета





Вкусът на питките наподобява този на Памук погача - рецепта, която вече съм публикувала в блога. Изключително меки, пухкави и засищащи. Удоволствие е да се работи с тестото, което се получава много еластично, меко и копринено гладко. Може да се замеси както ръчно, така и в машината за хляб.




Продукти за 6 броя:
  • 100 г прясно мляко
  • 160 мл вода
  • 120 мл олио
  • 15 г прясна мая
  • 2/3 от едно яйце, останалото е за намазване
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. захар
  • 500 г брашно
  • олио за намазване и семена за поръсване




Приготвяне:

От всички продукти (без олиото и частта от яйцето, предвидени за намазване, както и без семената) се замесва меко еластично тесто. Покрива се  и се оставя да втаса 20 минути на топло. Това може да стане във фурната, включена на 40 градуса.




След първото втасване тестото се дели на три части. Всяка от тях се разточва на дълга елипса, която се маже с олио и се навива на руло по дължина. Пак по дължина всяко руло се реже по средата, след което се навива на охлюв. Принципът на оформяне е като този при направата на круфини. Готовите питки се нареждат в тава за печене (постлана с пергаментова хартия, или намазнена), покриват се и се оставят да втасат още веднъж. Мажат се с отделената част от яйцето, смесено с малко прясно мляко и няколко капки олио, след което се поръсват със семена по желание. Пекат се на 200* до готовност.
Тук нагледно може да видите начинът на оформяне, въпреки, че рецептата е за круфини.



2 коментара: