Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

5.03.2017 г.

Мраморен кейк с тиква и извара





Предлагам един много свеж и с нежна консистенция сладкиш, за който оползотворих последното останало пакетче от фризера с настъргана тиква от есента. Получи се десерт, който напълно отговаря на моя вкус, макар че промених в доста голяма степен количеството грис от оригиналната рецепта. Ако сте почитатели на сладкишите с извара или крем сирене (с което може да се замени изварата), този десерт със сигурност ще ви хареса.




Продукти
  • 500 г извара
  • 3 яйца
  • 100 мл прясно мляко
  • 1 ч.ч. грис (с вместимост 240 мл)
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ванилия
  • 1 ч.ч. захар
  • 125 г тиква
  • 1/2 ч.л. канела




Приготвяне:

Изварата, яйцата, прясното мляко, ванилията, грисът, бакпулверът и 2/3 чаша захар се разбъркват с миксер. В отделен съд се смесват настърганата тиква, останалата 1/3 чаша захар и канелата. Към тиквената смес се прибавя 1/3 от бялата. В тавичка, застлана с хартия за печене се редуват една върху друга 2 лъжици от бялата и 2 лъжици от жълтата смес. Накрая тавата се удря лекичко върху плота няколко пъти, за да се изравни повърхността. Сладкишът се пече на 190* 40-45 минути.




Не получих перфектния мраморен ефект, но за сметка на това вкусът и ароматът бяха на перфектно ниво. При следващия опит бих пасирала тиквата след настъргването ѝ, за да оцвети и открои по-забележимо жълтата смес от бялата.
Адаптирано от тук.





2 коментара:

  1. Отговори
    1. На нас определено ни хареса, Веси. Много често използвам извара, защото се снабдявам с качествена такава. А това е от съществено значение за резултата.

      Изтриване