Предлагам един много свеж и с нежна консистенция сладкиш, за който оползотворих последното останало пакетче от фризера с настъргана тиква от есента. Получи се десерт, който напълно отговаря на моя вкус, макар че промених в доста голяма степен количеството грис от оригиналната рецепта. Ако сте почитатели на сладкишите с извара или крем сирене (с което може да се замени изварата), този десерт със сигурност ще ви хареса.
Продукти
- 500 г извара
- 3 яйца
- 100 мл прясно мляко
- 1 ч.ч. грис (с вместимост 240 мл)
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 ванилия
- 1 ч.ч. захар
- 125 г тиква
- 1/2 ч.л. канела
Приготвяне:
Изварата, яйцата, прясното мляко, ванилията, грисът, бакпулверът и 2/3 чаша захар се разбъркват с миксер. В отделен съд се смесват настърганата тиква, останалата 1/3 чаша захар и канелата. Към тиквената смес се прибавя 1/3 от бялата. В тавичка, застлана с хартия за печене се редуват една върху друга 2 лъжици от бялата и 2 лъжици от жълтата смес. Накрая тавата се удря лекичко върху плота няколко пъти, за да се изравни повърхността. Сладкишът се пече на 190* 40-45 минути.
Не получих перфектния мраморен ефект, но за сметка на това вкусът и ароматът бяха на перфектно ниво. При следващия опит бих пасирала тиквата след настъргването ѝ, за да оцвети и открои по-забележимо жълтата смес от бялата.
Адаптирано от тук.
Ще ми хареса това!
ОтговорИзтриванеНа нас определено ни хареса, Веси. Много често използвам извара, защото се снабдявам с качествена такава. А това е от съществено значение за резултата.
Изтриване