Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

19.02.2017 г.

Празнична торта със сметанов чийзкрем и сладко от череши





Рожден ден и 3 годинки от публичността на блога - поводи за празнуване има... Отбелязваме ги с тази елегантна тортичка и си пожелавам пътят ми да е съпроводен от вяра, недежда, любов и мъдрост.     
Наздраве!




Продукти:
  • 5 яйца
  • 1 ч.ч. захар (вместимост 250 мл)
  • 1 ванилия
  • 60 г масло
  • 2 с.л. какао
  • 1 и 1/4 ч.ч. брашно
За крема:
  • 100 г крем сирене
  • 2 с.л. пудра захар
  • 150 мл прясно мляко
  • 1 пакетче инстантен крем Сметана на Йоткер без варене от 48 г
  • 1 ванилия
  • 200 мл сладкарска сметана
  • 100 г сладко от череши
За сиропиране:
  • 60 мл подсладено прясно мляко 
За карамеления меренг:
  • 2 белтъка
  • 5 с.л. захар




Приготвяне:

Яйцата се разбиват на сняг със захарта. Прибавят се стопеното масло и ванилията и след като се поемат от сместа, постепенно и на части се добавят какаото и брашното, бъркайки с шпатула с въртеливи движения, за да не спадне тестото. В голямата тава от фурната, застлана с готварска хартия, се излива готовото тесто и се пече в загрята на 200* около 12 минути, като се внимава да не се препече. Изпеченият блат се реже на три ленти по дължина.




За приготвяне на крема се приготвят три съда. В първия се разбива инстантният крем с млякото, указано на опаковката. Във втория се разбива сладкарската сметана. В третия се смесват крем сиренето с пудрата захар и ванилията. Към подсладеното сирене постепенно се добавят останалите два крема и всичко се обединява в хомогенна смес.




Трите ленти от изстиналия блат се напръскват съвсем леко с подсладеното мляко, след което се мажат с крем и тук-там се поставят цели черешки от сладкото. Важно е блатовете да не са сочни, за да е по-стабилна тортата. От крема остава и за измазване на тортата отгоре и отстрани. Едната лента се навива на руло, което се поставя изправено в тортена чиния. Около него се навиват втората и третата лента и така се оформя тялото на тортата. Стяга се с ринг и се оставя в хладилника да престои няколко часа, а най-добре една нощ. След това се освобождава от ринга и се намазва с крем цялата торта - отгоре по-плътно, а отстрани може да е съвсем тънко .  




За страничната украса белтъците се разбиват с миксер до сгъстяване. Захарта се карамелизира на умерен огън и постепенно, на части се добавя към тях при непрекъсната работа на миксера. Полученият карамелен меренг се поставя в пош и тортата се украсява според желанието, фантазията и повода.
Да ви е сладко и празнично!



4 коментара:

  1. Отговори
    1. Благодаря, Милена! Точно такава беше идеята - да се получи нежна и ефирна.

      Изтриване
  2. Правилно ли разбрах, че и ти и блога имате рожден ден?
    Но така или иначе празник има, а това значи, че и торта ще се почерпя и пожелания ще отправя - здраве, късмет и успех в начинанията, Вили! А блога е прекрасен и винаги с удоволствие надничам тук!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Веси! Твоите коментари винаги ме радват! :)

      Изтриване