Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

17.05.2016 г.

Магически сладкиш с плодове





Колкото и странно да звучи, в приготвянето на някои сладкиши наистина се случват невероятни неща. Както при прословутия арабски десерт Кодрит Кадир, и тук сякаш става някаква магия, докато сладкишът е във фурната. Необяснимо как, въпреки че всички продукти са смесени заедно, той се разделя на два пласта по време на печенето и резултатът е много интригуващ и ефектен! Пухкав блат, изплувал на повърхността, покриващ нежен крем, в съчетание с ароматни, сочни плодове. Че е много вкусен, спор няма, опитайте!




Продукти:
  • 3 яйца
  • 80 г масло
  • 2/3 ч.ч. захар (с вместимост 250 мл)
  • 2/3 ч.ч. брашно
  • 2/3 ч.ч. прясно мляко
  • 2 ванилии
  • 1 шепа пресни плодове 




Приготвяне:

Белтъците се разбиват с половината захар на твърд сняг. Жълтъците също се разбиват с останалата захар до побеляване. Към тях последователно се прибавят стопеното масло, пресятото брашно, прясното мляко и ванилиите. Накрая внимателно и с леко разбъркване се добавят белтъците, както и подсушените плодове.




Получената смес се изсипва в продълговата форма за кекс, покрита по дъното и стените с хартия за печене. Поставя се в загрята на 180 * фурна. Пече се около 35 минути, след което още 5 минути на изключена фурна и полуотворена врата. Охлажда се напълно, преди да се сервира.



6 коментара:

  1. Вили,
    чудесен, много интересен на вид сладкиш.И лесен за приготвяне, очаквах по - сложно изпълнение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много я обичам тази комбинация, Ели! Хем лесно, хем ефектно и вкусно!
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Изглежда много вкусно, а би ли се получило, ако го направя във формички за мъфини?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мисля, че би се получило. Само ще трябва или да се сложат кръгчета хартия за печене на дъното на всяка формичка, или добре да се намаслят и набрашнят, за да се улесни изваждането.

      Изтриване
  3. Вили, както винаги прекрасни снимки!
    Правила съм магически сладкиш, но без плодове, така определено е още по-ефектен и вкусен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, опитай и този вариант, особено сега, когато има вече пресни черешки, ягодки... Аз подраних с направата и се принудих да използвам замразени, но пак беше много вкусен!

      Изтриване