Изпробвала съм доста различни рецепти за баклава, но тази определено ми е фаворит. Дозата е точно толкова, че баклавичките да могат да се съберат в голямата тава от фурната и да се изпекат наведнъж. Сиропът е достатъчен, ако те се прехвърлят в по-малка тава, в която да се наредят плътно една до друга. Аз не обичам да пресищам сиропа със захар, т.е. никога не го правя 1:1 захар и вода, затова лично за мен пропорциите за него в тази рецепта са перфектни. Но ако вие предпочитате да е по-сладък, може да увеличите захарта. Плънката е малко по-нестандартна, много ароматна и вкусна. Чудесни сочни баклавички-пурички се получават, опитайте ги!
Продукти:
- 8 броя фини точени кори за баница
- олио за намазване на корите
- 25 г стопено масло
За плънката:
- 1 ч.ч. счукани орехови ядки (с вместимост 250 мл)
- 3 с.л. царевичен грис
- 1 ч.ч. брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. канела
- 1 ванилия
- около 2/3 ч.ч. прясно мляко
За сиропа:
- 1.5 ч.ч. захар
- 2.5 ч.ч. вода
- 1 ч.л. настъргана лимонова кора
Приготвяне:
Всички сухи съставки за плънката се смесват в купа. Постепенно се прибавя от прясното мляко до получаване на гъста смес, която да може да се нанася върху корите, без да се разтича. Може да е необходимо повече, или по-малко от указаното количество мляко.
Използвах 8 броя Фини точени кори "Златната царица". Всяка кора се сгъва на две откъм широката страна. Намазва се с олио с помощта на четка. В единия край по дългата страна в редичка се поставя от плънката и се навива на руло, което се реже на четири по-малки рулца (най-лесно с домакинска ножица). Така оформените пурички се нареждат в тавата от фурната, постлана с хартия за печене. Отгоре се намазват с разтопеното масло. Пекат се на 200* до приятен розов загар около 20 минути, след което се оставят да изстинат напълно.
Водата и захарта за сиропа се кипват. Нужно е да поврат на котлона около 5 минути. Съдът се отстранява от огъня, прибавя се лимоновата кора и се оставя леко да поизстине. Сиропът трябва да е топъл, но не горещ. Изстиналите баклавички се прехвърлят в подходящ съд, в който могат да се наредят плътно една до друга и се поливат със сиропа. Добре е да отлежат поне няколко часа, а най-добре една нощ, преди да се поднесат.
Много обичам баклава, а твоят вариант, Вили, е нов за мен. Не съм опитвала по този начин, затова записвам в "любими", за да пробвам. :) Бих хапнала една пуричка с удоволствие!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Още когато я направих за пръв път, ми стана любима, Светле. Сигурна съм, че ще ти хареса, опитай!
ИзтриванеВили, голямо изкушение предлагаш! Интересна плънка, ще се пробва.
ОтговорИзтриванеСпорна нова седмица!
Благодаря, Тили, плънката е интересна и наистина стават много вкусни баклавички. Аз не обичам да има само орехи, а нещо по-плътничко за пълнеж. Тази ми е съвсем по вкуса.
ИзтриванеСпорна седмица и спорен юни!
Невероятна става който нее правил ще съжалява .
ОтговорИзтриванеНяма по хубави баклавички
ОтговорИзтриване