Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

14.01.2016 г.

Лучник





Тази рецепта е в списъка "Топ 3" на моите най-любими тестени домашно приготвени храни. С нетърпение чакам сезона, когато мога да си позволя да готвя с един от най-предпочитаните от мен продукти - сухите чушки. Те придават толкова специфичен вкус на ястията, че се изкушавам да експериментирам и да ги включвам в какви ли не комбинации. И всеки път отново и отново се убеждавам колко благодатен продукт са те. Разбира се, има рецепти, в които присъствието им е просто задължително. Така е и с тази рецепта за лучник, която предпочитам да не правя, ако не разполагам с тях. Тя ми е наследство от моята свекърва и е характерна за плевенския край. Вярвам, че ще се хареса на много от вас.




Продукти:
  • 300 мл хладка вода
  • 1 ч.л. сол (пълна)
  • 1 к.л. захар
  • 2 с.л. олио
  • 1 с.л. оцет
  • 1/2 ч.л. сода за хляб
  • 500 г брашно
  • 15 г прясна мая, или 1 ч.л. суха мая (Д-р Йоткер) 
За плънката:
  • 4 едри глави кромид лук
  • 1 стрък праз
  • 3-4 сухи чушки
  • сол
  • 1 ч.л. червен пипер 
  • джоджен
  • чубрица
  • сминдух
Допълнително:
  • масло за намазване
  • шарена сол за поръсване




Приготвяне:

Два-три часа преди замесването на тестото сухите чушки се почистват и накисват в топла вода.
Тестото може да се замеси на ръка по традиционния начин с прясна мая, или в машината за хляб със суха. В първия вариант  продуктите се слагат последователно в съда, в който ще се меси, като първо маята се размива с част от водата и лъжичката захар, а после се добавят останалите продукти (оцетът и содата отделно се смесват и тогава се прибавят). Содата се слага, за да направи тестото малко по-крехко. Замесва се средно меко тесто, което се оставя да втаса. Не правя закваска преди замесването, което ми спестява време, а резултатът с нищо не е ощетен.
Ако се меси в машината, продуктите се слагат точно в реда, в който са записани и се включва програма "Тесто", която само замесва и втасва, без да пече. 




Докато замесеното тесто втасва, се приготвя плънката. В 3-4 лъжици олио се запържват нарязаните на едро лук и праз, заедно с накиснатите и нарязани сухи чушки. Когато хубаво омекнат, се прибавят солта, червеният пипер и останалите подправки. Ако обичате пикантно, може да сложите малко ситно нарязана сушена люта чушка (или чили от пакетче), но внимавайте да не прекалите. Хубаво е лютивината да се усеща съвсем леко.




Готовото втасало тесто се дели на две части, които се разточват. Едната трябва да е много малко по-голяма от другата. В тава (моята е с диаметър 28 см) с хартия за печене на дъното, или намазнена и поръсена с брашно, се поставя първата кора така, че да се образува ръбче по стените. Изсипва се плънката и се покрива с втората кора. По края се оформя витка. Отгоре се дупчи с нож или вилица, за да излиза парата и да не се надигне. Пече се в загрята на 200* фурна до готовност. Веднага щом се извади, се маже с масло и се поръсва с шарена сол. Покрива се с кърпа и се оставя да се задуши и омекне.
Добър апетит! 



7 коментара:

  1. Вили,
    прекрасна е станала питката с лук и сухи чушки.Много интересна рецепта за лучник.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Ели! Рецептата наистина е много сполучлива, ще се радвам, ако опиташ и споделиш! :)

      Изтриване
  2. Майсторка си ,Вили!Превъзходна българска рецепта,пречупена през твоя вкус...Браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кой може да устои на старите нашенски рецепти?! Нека си ги припомняме и да ги предаваме на по-младите от нас... Благодаря, Миленка!

      Изтриване
  3. Ах, как обичам лучник, Вили...Чудесен е твоят, по свекървина рецепта. Аз слагам суха чушка в баницата с кисело зеле и също много ми допада. Сега ще опитам и в лучник. Питам се обаче как успя да опазиш тавичката така чиста след изпичане, или преди снимките преместваш в нова? Аз все приди печене някъде я омазвам и като се пече потъмнява, после не ми харесва на снимките така. Много ми допадна и каренцето с българска бродерия, ще потърся - някъде имам и аз, шити от мама. Хубава седмица, Вили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Веси, явно си допадаме във вкусовете с теб. Току-що публикувах моя зелник, който правих преди няколко дни и в който също съм сложила суха чушка (аз обожавам вкуса им и ги добавям навсякъде, където е възможно). Колкото до тавичката, пекох в нея, като по стените намазах с олио само в ниската част и поръсих с брашно, а на дъното поставих хартия за печене. Номерът да не потъмнява е да не мажеш догоре стените.
      А каренцето ми е мил спомен от сватбата ни - подарък от приятели.
      Прекрасна седмица желая и на теб, Веси! Нищо, че е снежна и студена! :))

      Изтриване