Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

7.01.2016 г.

Погача с многолистно маслено тесто






Днес си имаме именник у дома. И как на празник без пита? Пухкава, многолистна, ухаеща на масло и много вкусна е днешната погача на нашата трапеза!





Продукти:
  • 20 г прясна мая
  • 300 мл топло прясно мляко
  • 2 яйца
  • 65 мл олио
  • 1 ч.л. захар
  • 1.5 ч.л. сол
  • 4-5 ч.ч. брашно
Допълнително:
  • 100 г масло на стайна температура (не меко)
  • семена за поръсване
  • смес за намазване след печене от 1 ч.л. захар, 1 ч.л. вода и 1 ч.л. олио





Приготвяне:

Яйцата се разбъркват и се отделя малко за намазване преди печене. Брашното се пресява. Маята се разтваря със захарта и малко от топлото мляко в подходящ по-голям съд. Прибавят се постепенно останалото мляко, олиото и яйцата. Брашното се добавя на части, като едновременно с него се слага и солта. Замесва се средно меко, еластично тесто. Покрива се с кърпа и се оставя на топло да престои около 30 минути.






Втасалото тесто се дели на 4 части. Първата част се разточва на правоъгълник с дебелина около 2 см и върху него се поставят тънки резенчета от маслото. Втората част се точи по същия начин, поставя се върху първата и отново се реди масло. Така се процедира и с останалите. 





Подредени една върху друга, корите се сгъват на две. Точат се до дебелина 2 см и следва ново сгъване на две. Отново разточване до 2 см, но този път на кръг. Режат се триъгълници като торта, които се завиват на кифлички и се редят в тава, постлана с хартия за печене. Покриват се с кърпа и се оставят за повторно втасване около 45 минути. Втасалото тесто се маже с отделеното яйце и се поръсва със семена. 




Пече се в предварително загрята фурна на 200* до готовност. Щом се извади от печката, веднага се маже със сместа от захар, вода и олио за лъскавина и приятен, леко сладък вкус. 
Да ви е вкусно!








Рецептата е адаптирана от блога на Вероника.




4 коментара:

  1. Разкошна, като за празник!
    Лека вечер, Вили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Празниците си заслужават да се потрудим в кухнята, Тили. Така и децата ни ще приемат и предават традициите, свързани с тях.
      Поздрав от "Ледената епоха" (май и вие сте в същия филм)! :) :) :)

      Изтриване
  2. Отговори
    1. И именникът така каза, като я видя :))!
      Мерси, Веси!

      Изтриване