Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

18.01.2016 г.

Зелник - баница с кисело зеле






Ето още едно любимо, типично българско ястие, което помня още от детството си, приготвяно с много любов от моята майка. Признавам си, правя го за първи път и осъзнавам, че това е голям пропуск от моя страна. Приготвих го така, както майка ми го прави, а нейната рецепта е семпла, без никакви ароматни подправки. От нея знам, че зелникът трябва да е с натурален вкус и че най-хубав става с домашна свинска мас, която е задължителна в случая. Е, малко намалих количеството ѝ, като я използвах само в сготвянето на зелето (нали се стремим да се храним по-здравословно), а корите намазах олио. Освен това в плънката прибавих от мен и една суха чушка (не люта, а сладка), което само допринесе за по-добрия вкус.






Продукти:

  • 1/2 средно голяма кисела зелка
  • 400 г кори за баница
  • 2 - 3 с.л. свинска мас
  • 1 суха чушка (по желание)
  • олио за поръсване






Приготвяне:

Киселото зеле се нарязва на тънки ивици, изстисква се и се промива с вода. Това е много е важен момент, в който трябва да се прецени колко да се промие, за да не се получи нито солен, нито безсолен зелникът. Отново се изстисква зелето и се запържва с две лъжици свинска мас. Моята добавка, която не е задължителна, е една суха чушка, която предварително се накисва в топла вода, нарязва се и се прибавя при зелето (може да нарежете и малко люто сухо чушле, ако обичате да е пикантно). Налива се 1/2 чаша гореща вода, похлупва се с капак и се оставя да омекне. Ако е нужно, още веднъж се долива малко водичка. Зелето трябва да е сготвено напълно, което отнема около 30-40 минути на огъня. 






Корите се разделят по две. Горната кора се намазва с много малко олио, поръсва се с част от плънката и двете кори се навиват на руло. Рулата се редят на охлюв в намазнена тава. Отгоре баницата се напръсква с малко вода и малко стопена мас. Оставя се така да постои 15-20 минути, за да омекнат корите, след което се пече в предварително загрята на 200* фурна до готовност (около 35 минути).





14 коментара:

  1. Вили,
    това е рецепта от по - старата ни българска кухня.Не съм я пробвала, но съм сигурна,че е чудесна.Благодаря,че я представи.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, непременно я опитай. Много важно е обаче да се прецени солеността на зелето, за да се промие достатъчно, или да се сложи по-малко, за да не се пресоли зелника. Наистина е много вкусен, когато солта е балансирана.
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Чудна рецепта!!!Обожавам такива вкусотии със зеленце. Правя често, но винаги точа корите поради липса тук на такива. Продават турски, но те са прекалено дебели :( Ех че вкусно, особено за тези снежни дни в България, които ми липсват тук :(
    Поздрави от топлия Баку!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да си кажа честно, Аура, на мен ми липсва топличкото време...
      Но пък в тези студени, че и снежни зимни дни, старите български рецепти със зеленце, сланинка, туршийка, някак много ни се услаждат. Разбира се, добре е да не прекаляваме с тях, но когато е с мярка, няма нищо лошо в това. А тази баница наистина е страхотна на вкус!
      Поздрави от мразовита и снежна България!

      Изтриване
  3. Направо съм го забравил - от модерни манджи, а Баба често го правеше през зимата - на печката с дърва. Имаше един такъв леко опушен вкус...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурна съм, че зелникът на твоята баба е бил от най-най-вкусните!
      А ние днес, улисани в модерните манджи, наистина забравяме да поглеждаме към старите рецепти. Хубаво е по-често да си ги припомняме и правим!

      Изтриване
  4. Изглежда чудесно....хрупкава коричка,леко пикантен...не е за пропускане!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Нанита!
      Както вече казах, и аз отчетох моя пропуск, че не съм го правила досега. Но, ще наваксваме, заслужава си... :))

      Изтриване
  5. Отдавна мечтаех да направя зелник, но до сега не съм попадала на рецепта. Ще пробвам. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря Ема, че си надникнала тук и си харесала рецептата ми!
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Ха така, и аз слагам чушка, както ти споделих и преди, Вили. Чудесна е баничката!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Където и да ги сложа сухите чушки, не съжалявам, Веси. А каква магия правят в супичките...!

      Изтриване
  7. Направих Зелник по тази рецепта и стана страхотен! Благодаря ви, че споделихте тази рецепта! Ех че вкусно, особено за тези снежни дни в Москва!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, че споделихте впечатленията си! Радвам се, че ви е харесала моята рецепта!
      Поздрави на приказно снежна Москва!

      Изтриване